Legendarni Raikkonen po novem Gajserjev tekmec

Avtomoto 27. Jan 202220:19 2 komentarja
Kimi Raikkonen se je takole 12. decembra lani poslovil od F1. Zdaj se seli v MXGP. Foto: Guliverimage

Finski dirkač Kimi Raikkonen, ki je po koncu lanske sezone zaključil kariero v formuli ena, ostaja v motošportu. Razkril je, da bo v motociklističnem svetovnem prvenstvu MXGP prevzel vodenje ekipe Kawasaki. Priljubljeni Iceman bo tako posredno postal konkurenca Timu Gajserju.

Zadnji Ferrarijev svetovni prvak – to mu je uspelo leta 2007 – svoje ljubezni do motokrosa ni skrival nikoli. Na družbenih omrežjih je večkrat objavljal fotografije in posnetke, kako svojo fizično pripravljenost med dirkami vzdržuje prav na motorju. A zdaj bo hobi postal več kot to, za 42-letnega Finca bo to nova služba.

Kot je Raikkonen razkril, bo namreč od letošnje sezone v razredu MXGP vodil ekipo Kawasaki Racing Team: “Nobena skrivnost ni, da je motokros že dolgo ena izmed mojih večjih strasti. A ta ekipa ni nekaj, čemur bi lahko rekel konjiček za prosti čas. Vse skupaj je zelo resno, smo zelo osredotočeni in odločeni, da bomo čim boljši.”

Izkušnje prenesti na delovanje ekipe

Pri vodenju mu bo pomagal rojak, sicer pa nekdanji dirkač v razredu MXGP Antti Pyrhonen. “Zdaj, ko sem se dirkaško upokojil, bom lahko več časa posvetil temu projektu. Ne bom se ukvarjal z dnevnimi zadevami, pač pa bom vse skupaj skušal videti s strateške strani. S svojimi izkušnjami bom skušal izboljšati delovanje celotne ekipe in ji pomagati do uspeha na najvišji ravni,” je še dejal Raikkonen. Ta je sicer formulo ena zapustil s kar 349. odpeljanimi dirkami, s čimer je na tej lestvici zgodovinski prvi.

Romain Febvre. Foto: Guliverimage

Svojo kariero v F1 je Finec sicer med letoma 2009 in 2011 prekinil, vmes pa nastopal v svetovnem prvenstvu v reliju. Zdaj bo torej – v nekoliko drugačni vlogi – nastopal še v tretji motošportni panogi, kjer bo njegov tekmec tudi Slovenec Tim Gajser s Hondo. Kawasakijev prvi voznik Romain Febvre je lani zasedel drugo mesto, med dirkači je zaostal le za svetovnim prvakom Jeffreyjem Herlingsom (KTM).

Čim bolj nemoteno dirkanje

Vodstvo tekmovanja v razredu MXGP je sicer prav danes sporočilo, da so pred začetkom sezone naredili nekaj manjših sprememb v koledarju dirk. Uvod v sezono sicer ostaja, kot je bilo predvideno, 20. februarja v britanskem Matterley Basinu.

Po prvi dirki v Veliki Britaniji bo tako zdaj druga na vrsti preizkušnja v Lombardiji na stezi v Mantovi že 6. marca, potem pa bo sledil prvi skok iz Evrope, v Argentini bo v Villi La Angosturi dirka 20. marca. V koledar pa so zdaj vrnili Portugalsko, kjer ni bilo dirk v zadnjih dveh sezonah; letos bo tam preizkušnja 3. aprila. Potrdili pa so tudi prizorišči obeh dirk v Indoneziji konec junija in v začetku julija, gostila ju bosta Samota – Sumbawa in Džakarta.

Trikratni svetovni prvak razreda MXGP Tim Gajser (2016, 2019, 2020) bo po lanskem tretjem mestu v skupnem seštevku želje in cilje predstavil na novinarski konferenci, ki bo prihodnji torek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje