Drama v Argentini – Marquéz negativec, Crutchlow heroj!

MotoGP 8. Apr 201820:57 > 21:09
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Voznik LCR Honde Cal Crutchlow je zmagovalec druge dirke sezone Moto GP za VN Argentine, ki jo je zaznamoval niz kontroverznih odločitev, pa tudi nekaj diskutabilnih potez Marca Marqueza.

Crutchlow je na stezi “Termas de Rio Hondo“ prišel do tretje zmage v karieri, prve po več kot letu dni. Ciljno črto je prečkal dve in pol desetinki pred Johannom Zarcojem na Yamahi Tech 3, na odru za zmagovalce pa se je znašel še dirkal Suzukija, Alex Rins.

Poleg zmage britanskega dirkača, prve po VN Avstralije 2016, sta se v središču pozornosti znašla še vodstvo dirke in Marc Marquez. Ker je pred dirko padal dež, potem pa se je steza začela sušiti, je le zmagovalec kvalifikacij Jack Miller izbral gume za suho progo. Ostali so se odločili za vrnitev v garaže in menjavo motorja, kar je privedlo do preložitve štarta, pa četudi bi morali po pravilih vsi kreniti iz boksov.

Vodstvo tekmovanja se je odločilo, da zaradi večje pestrosti dogodka vse ostale dirkače raje pomaknejo za tri vrste nazaj, kar se je zgodilo sploh prvič v zgodovini tekmovanja. Ko bi se “show” moral začeti, pa spet drama! Marquezu je ugasnil motor in namesto, da bi se umaknil s štartne vrste, se je Španec spet vrnil na svoje mesto in začel skupaj z ostalimi.

Po nekaj krogih v vodstvu, se je aktualni prvak prebil pred Millerja, toda že kmalu dobil kazen za vožnjo čez bokse ter padel na začelje. Kasneje se je tako ali drugače prebijal naprej in dirko končal na 5. mestu.

Zopet je imel bližnje srečanje z Valentinom Rossijem, po koncu dirke mu je vodstvo tekmovanja dodelilo pol minute pribitka, tako da je končal na 18. mestu. Kljub temu, da je odšel do Yamahine garaže, da se Rossiju opraviči, veteran z njim ni želel imeti stika.

Kar se tiče pomembnejšega dela dirke, lahko povemo še to, da so Rins, Miller, Crutchlow in Zarco pobegnili ostalim ter se izmenjevali v vodstvu, Miller je nato odpadel in vnel se je troboj za zmago. Na koncu se je najbolje znašel Crutchlow ter tako kronal fantastičen konec tedna. Britanec je namreč blestel že na treningih.

Crutchlow je z zmago prevzel vodstvo v skupnem seštevku prvenstva (38 točk), zasledujeta ga Andrea Dovizioso (35) in Zarco (28). Prvenstvo se nadaljuje z VN Amerik 22. aprila v Austinu (Teksas).