Prišel je tudi ta dan – Lorenzo zmagal z Ducatijem!

MotoGP 3. Jun 201814:40 > 14:43
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Petrkratni svetovni prvak v razredu MotoGP Jorge Lorenzo je na VN Italije prišel do svoje prve zmage pri Ducatiju. Drugi je bil njegov moštveni kolega Andrea Dovizioso, tretje mesto pa je osvojil ljubljenec navijačev Valentino Rossi.

Za Lorenza je to že sedma zmaga na kultni stezi v Mugellu. Španec je zadnjič slavil v Valencii leta 2016, ko je še vozil za Yamaho, zdaj pa je končno dočakal zmago tudi pri Ducatiju.

Za sijajen ekipni uspeh je poskrbel Andrea Dovizioso, ki je dirko končal na drugem mestu, na oder za zmagovalce pa se je zavihtel še ljubljenec italijanskega občinstva Valentino Rossi.

Jorge Lorenzo je sicer do zmage prišel povsem zasluženo. Vodil je od štarta do cilja in tako slavil v ključnem trenutku svoje kariere, saj mu s koncem sezone poteče pogodba, nove pa še ni podpisal. Zaenkrat se poraja vprašanje, če si ga pri Ducatiju sploh želijo zadržati, prostih mest pri ostalih tovarniških ekipah pa preprosto ni. Španec je v Mugellu spomnil na svoje najboljše čase in opozoril, da bo potrebno nanj resno računati tudi v naslednjih dirkah.

Njegov moštveni kolega Dovizioso je na drugem mestu skoraj ves čas vozil osamljen, Rossi pa se je za uvrstitev na oder za zmagovalce boril z Andreo Iannonejom.

Ob zmagi Lorenza je dirko zaznamovala velika napaka aktualnega prvaka Marca Marqueza, ki je dirko končal na 16. mestu. Marquez je na štartu izrinil Danila Petruccija in se nato boril za najvišja mesta, v tretjem krogu pa zletel s steze. Kljub temu, da se mu je uspelo vrniti nazaj, se tokrat ni uspel prebiti na mesta, ki zagotavljajo točke.

Marquez ostaja v vodstvu skupnega seštevka (95 točk), na drugem mestu je Rossi (72 točk).

Svetovno prvenstvo se nadaljuje 17. junija, ko je na sporedu VN Katalonije.