Marquezu tretji naslov, Rossi in Lorenzo odstopila

MotoGP 16. Okt 20169:40 > 9:51
Getty Images

Za dirkači razreda Moto GP je 15. dirka v letošnji sezoni. V Montegiju je prvič v karieri zmagal Marc Marquez in še tretjič postal svetovni prvak. Španec je izkoristil odstop obeh Yamah in se tako tri dirke pred koncem koncem sezone veseli petega naslova v sedmih sezonah.

AP Photo/Shizuou Kambayash

Dirko je z najboljšega startnega položaja začel Valentino Rossi, ki je slabo startal in takoj padel na tretjo mesto. Vodstvo je prevzel aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo, takoj za njim je bil Marc Marquez. V drugem krogu smo se spomnili na lansko dirko v Maleziji, saj sta nekaj spektakularnih prehitevanj prikazala Marquez in Rossi. V tretjem krogu je Italijan postavil najhitrejši krog na dirki, skupaj z Marquezom pa sta hitro stopila prednost Lorenza, ki je znašala slabo sekundo. Marquez je Lorenza prehitel 21 krogov pred koncem in do konca držal vodstvo.

Lorenza je kmalu zatem napadel še »doktor« in ga prehitel v 19. krogu. Marquez je imel že lepo prednost in Italijan je v lovu nanj storil napako in padel. Valentino se je pobral in nadaljeval, a kmalu zatem zapeljal v garaže in zaključil svojo dirko. To je bil letošnji četrti odstop, ki je pokopal vse upe, da bi mu ze letos uspelo osvojiti 10. naslov. 5 krogov pred koncem je v pesku končal še Lorenzo in Marquez je moral za potrditev naslova le še zaključiti dirko.

Marquez ima zdaj pred Rossijem 77 točk prednosti, do konca pa so le še tri dirke, na katerih je na voljo še 75 točk. Na oder zmagovalce sta se uvrstila še Andrea Dovizioso in Mark Vinales.

Mladi Španec je v motociklistični karavani devet sezon, to pa je njegov peti naslov. Leta 2010 je bil prvak v razredu do 125 ccm, leta 2012 v Moto2, tri naslove pa je osvojil med elito (2013, 2014, 2016). Po dirki je povedal: “Občutki so neverjetni. Nisem pričakoval naslova tukaj v Motegiju. Ko sem videl, da je Rossi odstopil, sem začel voziti na polno in šel na zmago. Nato sem videl, da je odstopil še Lorenzo in storil sem štiri ali pet napak v istem krogu. Tako težko sem se skoncentriral. Super je, da smo se vrnili na vrh in to na Hondinem domačem dirkališču. Ne smem pozabiti na svojo babico, ki je umrla lani. Bila bi zelo vesela.”

V razredu moto2 je slavil Thomas Luthi, v moto3 pa Enea Bastianini.

%MCEPASTEBIN%