Rossi: Mugello je kot Monako v F1

MotoGP 31. Maj 20194:40 > 4:44
Mirco Lazzari gp/Getty Images

VN Italije na legendarni progi v Mugellu bo na sporedu ta konec tedna. Dirka je vsakokrat pravi praznik za vse ljubitelje motociklizma. Valentino Rossi je dirko v Mugellu primerjal s slovito ulično dirko Formule 1 v Monte Carlu.

V koledarju razreda MotoGP obstaja samo ena proga, na kateri se najhitrejši dirkači na planetu merijo prav vsako leto od nastanka kraljevega razreda leta 1949. Govorimo o Assnu na Nizozemskem. Ljubitelji motociklizma tamkajšnjo progo imenujejo kar “katedrala motociklizma”. Zgodovinsko gledano se s tamkajšnjo progo lahko primerja le še italijanski Mugello, ki prav tako velja za enega od spomenikov motociklističnega sveta.

Valentino Rossi je Mugello primerjal z dirko Formule 1 v Monte Carlu. “Monte Carlo je posebno mesto. Toda zmagati v Mugellu je nekaj podobnega, saj gre za zgodovinsko progo. Odkar nastopam v prvenstvu, se VN Italije vozi v Mugellu, proga je znana vse od 70-let in ni spremminjala oblike. Ni enostavno, da proga ostane nespremenjena, toda Mugello je Mugello od 70-let. Posebno mesto za vse, še posebej za italijanske dirkače zaradi navijačev. Kot v Monaku v nedeljo, je atmosfera posebna. Drugačno mesto d vseh ostalih v koledarju,” je domači matador dejal pred dirkaškim vikendom v Mugellu.

The Doctor je v Mugellu prvič zmagal leta 1997, vajo ponovil tudi leto kasneje, medtem ko je bil v kraljevem razredu vladar domače proge med letoma 2002 in 2008. V zadnjih desetih letih višje od tretjega mesta ni prišel, pred letom dni je z rekordom proge osvojil pole-position. “Na progi je veliko šikan in ovinkov srednje hitrosti, tako da je na papriju to dobra proga za motocikel. Zelo pomemben bo delo v garaži in moramo izboljšati motocikel, da bi v nedeljo lahko bili konkurenčni,” je dodal Vale.