Gajser izgubil mesto vodilnega v svetovnem prvenstvu

Avtomoto 10. Okt. 202118:34 > 18:511 komentar
Delite:
Foto: Honda Racing

Nizozemec Jeffrey Herlings je dobil dirko svetovnega prvenstva v motokrosu v elitnem razredu MXGP v francoskem Lacapelle Marivalu. Slovenski dirkač Tim Gajser je bil tretji, s čimer je izgubil mesto vodilnega v seštevku sezone. Prvi je zdaj Herlings, ki ima deset točk naskoka pred Gajserjem.

Svetovni prvak je današnjo dirko začel kot vodilni v seštevku, potem ko je po napornem zadnjem mesecu in poškodbi ključnice na prejšnji dirki v Nemčiji spet prišel do rdeče številke vodilnega v seštevku tekmovanja. A razlike so bile majhne, Gajser je imel le dve točki naskoka pred Nizozemcem, tako da so se dirkači zavedali, da lahko odloča vsako mesto v posamični vožnji.

Po slabem začetku sledila še napaka

Gajser je bil danes le šesti v kvalifikacijah, tako da ni imel najboljšega izhodišča pri izbiri startnih mest. Pa tudi začetek prve vožnje zanj ni bil najboljši. Znašel se je namreč na repu deseterice, potem že pridobil nekaj mest, pa nato naredil še napako in spet izgubil v primerjavi s tekmeci.

Na koncu se je le prebil prebil do šestega mesta, toda na ta način je spet ostal brez vodstva v seštevku sezone, saj sta bila oba najbližja tekmeca pred njim in povsem na vrhu. Zmagal je domačin Romain Febvre pred Herlingsom in Švicarjem Jeremyjem Seewerjem.

Herlings izkoristil napako tekmeca

Druga vožnja je bila z nekoliko uspešnejšim startom za Gajserja boljša, toda vseeno je bil razplet na vrhu zanj neugoden, saj sta bila tako Herlings kot Febvre spet pred njim.

V obračunu vodilnih je sicer kazalo, da bo Febvre z zmago v vožnji potrdil domači uspeh. Toda Herlings je bil vseskozi blizu in je potem izkoristil napako tekmeca ter ga prehitel in si tako zaradi boljše druge vožnje ob enakem točkovnem izkupičku 47 točk zagotovil zmago na dirki.

Gajser pa je dolgo časa vozil na četrtem mestu, a je nekaj krogov pred koncem prehitel italijanskega veterana Antonia Cairolija in si s tretjim mestom v tej vožnji tudi skupno na dirki privozil tretjo stopničko, pri 35 točkah je bil sicer izenačen s Seewerjem.

Do novih točk tudi Jan Pancar

V SP ima na prvem mestu Herlings zdaj 460 točk, Febvre je drugi s 454, Gajser, ki je bil pred to dirko z minimalno prednostjo prvi, pa je zdaj pri 450 točkah.

V šibkejšem razredu MX2 je do novih točk prispel tudi Jan Pancar. Po 18. mestu v prvi je po okvari motorja v drugi vožnji odstopil in tako VN Francije končal s tremi novimi točkami in skupno 21. mestom. Dirko je sicer dobil domačin Tom Viale pred Italijanom Mattio Guadagninijem in rojakom Maximom Renuaxom. Skupno pa je danes tretji Renaux še vedno prepričljivo v vodstvu, ima 488 točk, drugi je Belgijec Jago Geerts s 397, tretji pa Guadagnini s 393. Pancar je 19. z 92 točkami.

Jaka Peklaj je v evropski konkurenci razreda EMX 125 obstal v kvalifikacijah.

Naslednja dirka bo že naslednji teden v španskem Intu Xanaduju – Arroyomolinosu.

Izidi

MXGP:

1. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Jeffrey Herlings (NIz), 3. Jeremy Seewer (Švi) … 6. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo) …

dirka skupno: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 47, 2. Romain Febvre (Fra) 47, 3. Tim Gajser (Slo) 35 …

skupno SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 460, 2. Romain Febvre (Fra) 456, 3. Tim Gajser (Slo) 450 …

MX2:

skupno na dirki: 1. Tom Viale (Fra) 50, 2. Mattia Guadagni (Ita) 42, 3. Maxime Renuax (Fra) 40 … 21. Jan Pancar (Slo) 3 …

skupno SP: Maxime Renaux (Fra) 488, 2. Jago Geerts (Bel) 397, 3. Mattia Guadagnini (Ita) 393 … 19. Jan Pancar (Slo) 92 …

Komentari

Vaš komentar