Najbolje začel Španec, Slovenca zadržana

Avtomoto 5. Jan 202410:25 0 komentarjev
Tosha Schareina
Foto: Guliverimage

S prologom se je danes začela 46. izdaja vzdržljivostnega relija Dakar. Svoje so zjutraj že opravili motoristi, med katerimi je po 27 km hitrostne preizkušnje v Al Uli v Savdski Arabiji slavil Španec Tosha Schareina s Hondo. Slovenca sta bila v drugi polovici uvrščenih, Simon Marčič je zasedel 76. mesto, Toni Mulec pa 96.

Skupno 142 motoristov in tekmovalcev s štirikolesniki je moralo danes opraviti 130 km navigacijske vožnje, čakalo pa jih je tudi prvih 27 peščenih tekmovalnih kilometrov v Al Uli.

Današnji rezultati sicer po informacijah organizatorjev tekmovanja Aso ne bodo všteti v skupni čas relija, kot je v novih pravilih za leto 2024 zapisala krovna avtomobilistična zveza Fia. Prolog je določil le vrstni red starta, vsi tekmovalci pa bodo začeli z ničle.

Najhitreje je sicer s kratkim prologom opravil Schareina, ki je s časom 17:35 za 12 sekund ugnal Avstralca Daniela Sandersa z GasGasom. Tretji je bil dirkač KTM iz Bocvane Ross Branch, ki je zaostal 19 sekund. Branilec lanske zmage, Argentinec Kevin Benavides je bil s tovarniškim KTM deveti.

Boljši od obeh Slovencev je bil za uvod Marčič, ki je ob svojem desetem startu na Dakarju za zmagovalcem zaostal 8:55 minute. To je v njegovi kategoriji originals zadostovalo za osmo mesto, najhitrejši je bil Avstrijec Tobias Ebster.

Mulec je svoj drugi nastop na najtežjem vzdržljivostnem reliju začel s 96. mestom in zaostankom 10:11 minute. V razredu rally2 je to pomenilo 66. mesto. Prvi bo sobotno prvo etapo začel Kerim Fitz-Gerald iz Južne Afrike.

Popoldne so nastopili še avtomobilisti, kjer zmago brani Katarec Naser Al-Atijah. Ta je bil danes 12., potem ko je za zmagovalcem prologa Mattiasom Ekströmom zaostal 1:01 minute. Drugi je bil Američan Seth Quintero, tretji pa Francoz Sebastien Loeb. Zaostala sta 23 oziroma 38 sekund.

Rekorder po številu naslovov, Francoz Stephane Peterhansel je bil sedmi.

V soboto bo na sporedu prva etapa od Al Ule do Al Henakije. Tekmovalce čaka skupno 541 km, od tega 127 navigacijskih ter 414 km hitrostne preizkušnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!