Ogierju v Kataloniji skupno 55. zmaga na reliju za SP

Avtomoto 23. Okt 202215:06
Sebastien Ogier je dosegel prvo zmago v novi dobi dirkanja s hibridnimi dirkalniki. FOTO: Guliverimages.

Francoski dirkač Sebastien Ogier (Toyota) je danes zmagal na reliju po Kataloniji, ki poteka v oklici katalonskega Salouja, kar je njegova 55. zmaga v svetovnem prvenstvu v reliju. Do konca sezone, katere prvak je že znan, mladi Finec Kalle Rovanperä, je le še ena dirka.

Ogier, osemkratni svetovni prvak v reliju, je bil zadovoljen s tekmovanjem na petih relijih to sezono. Ta reli je končal 16,4 sekunde pred Belgijcem Thierryjem Neuvillom (Hyundai) in 34,5 sekunde pred Rovanperäjem, njegovim naslednikom na svetovnem prestolu in pri Toyoti.

Francoski veteran je tako dosegel prvo zmago v novi dobi dirkanja s hibridnimi dirkalniki. Francoz je letos sicer nastopil le na petih relijih od 13, saj ne nastopa več redno, ampak zgolj na izbranih dirkah.

Ta konec tedna je še enkrat potrdil, da kljub delni upokojitvi še vedno lahko premaga tudi precej mlajše tekmece. Vajeti je prevzel že po prvem dnevu in tudi v soboto nadaljeval v podobnem slogu. Pred današnjimi zadnjimi štirimi “brzinci” je imel 20 sekund naskoka, tako da mu ni bilo potrebno preveč tvegati. Večino prednosti je ohranil in tako sebi privozil novo zmago, Toyota pa je na ta način dokončno potrdila tudi konstruktorski naslov v sezoni 2022, saj ima neulovljivih 93 točk prednosti pred Hyundaijem. Za piko na i je dobil še zadnjo preizkušnjo, “power stage”, ki prinaša dodatne točke.

Obenem pa je bila to prva zmaga za novega Ogierjevega sovoznika Benjamina Veillasa, ki je v letošnji sezoni na sedežu ob Ogierju zamenjal dolgoletnega sotekmovalca Juliena Ingrassio.

Pomemben reli za Toyoto

“Fantastično je, da sva zmagala tukaj, saj je bil reli zelo pomemben za Toyoto, vesel pa sem tudi zaradi Benija in njegove prve zmage. Ni lahko dosegati tako dobrih rezultatov, letošnja sezona pa je bila za našo ekipo zelo uspešna, zato vse čestitke,” je povedal Ogier.

Zadovoljen je bil tudi vodja Toyotine ekipe, nekdanji dirkač Jari-Matti Latvala: “Lepo je, da smo že tukaj potrdili naslov. Zadnja dirka na Japonskem bo za Toyoto domača in lahko bomo sproščeni, če pa bomo zmagali, bo pa še toliko lepše.”

Po polovici relija je bilo videti, da bosta Toyotina voznika odnesla dvojno zmago. A je v soboto popoldne Neuville prehitel Rovanperäja, mladi svetovni prvak ga je lovil, toda po predrti pnevmatiki danes dopoldne je bilo upov na drugo mesto konec in zadovoljiti se je moral s tretjim.

Rovanperä je bil svetovni prvak že pred začetkom katalonske dirke, naslov si je privozil na Novi Zelandiji, kjer je z 22 leti postal tudi daleč najmlajši prvak v 50-letni zgodovini tekmovanja.

Zadnja postaja sezone bo reli po Japonski med 10. in 13. novembrom.

Izidi:
1. Sebastien Ogier/Benjamin Veillas (Fra/Toyota) 2:44:43,9

2. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Bel/Hyundai) + 16,4
3. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Fin/Toyota) 34,5
4. Ott Tänak/Martin Jarveoja (Est/Hyundai) 44,0
5. Dani Sordo/Candido Carrera (Špa/Hyundai) 1:16,5

6. Elfyn Evans/Scott Martin (VBr/Toyota) 1:51,1

SP skupno (11):

– dirkači:
1. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota) 255
—————————————
2. Ott Tänak (Est/Hyundai) 187
3. Thierry Neuville (Bel/Hyundai) 166
4. Elfyn Evans (VBr/Toyota) 124
5. Takamoto Katsuta (Jap/Toyota) 106
6. Sebastien Ogier (Fra/Toyota) 85

– konstruktorji:
1. Toyota 503
——————-
2. Hyundai 410
3. M-Sport/Ford 238

Komentari

Vaš komentar