Pritisk na Fio se veča: McLaren zahteva ostro kazen

Avtomoto 17. Okt 202216:34 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Ekipa formule 1 McLaren zahteva ostro kazen za konkurente iz ekipe Red Bull zaradi kršenja finančnih pravil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Krovna zveza Fia je prejšnji teden v preiskavi ugotovila, da je Red Bull kršil omejitev proračuna v prejšnji sezoni, vendar kazni še ni izrekla.

Kot poroča dpa, je vodja moštva McLaren Zak Brown Fii poslal pismo, v katerem zaradi kršitev zgornje meje proračuna ekip zahteva kazen za Red Bull, izpostavlja pa tudi morebitne druge goljufije te ekipe, povezane s financami.

Brown je poudaril, da samo finančna kazen v tem primeru ne bi bila dovolj, saj je Red Bull s kršitvijo pravil pridobil prednost na tehničnem in športnem področju v primerjavi s tekmeci.

V krovni avtomobilistični organizaciji so po razkritju ugotovitev preiskave o morebitnih finančnih nepravilnostih oziroma kršitvah omejitve proračunov sporočili, da ekipe za takšne prekrške lahko kaznujejo denarno ali z odvzemom prvenstvenih točk na lestvici konstruktorjev. Za odvzem točk naj bi se odločili le, če je meja proračuna znatno presežena. Ena od možnih kazni je tudi omejitev števila dni testiranj pred sezono.

Fia je sicer še sporočila, da je šlo v primeru Red Bulla za “malenkostno prekoračitev”. Toda tekmeci menijo, da pri proračunih skoraj 150 milijonov evrov na leto tudi “malenkostno” preseganje, manjše od pet odstotkov, lahko pomeni več kot sedem milijonov razlike med tistimi, ki pravila upoštevajo, in tistimi, ki jih ne, to pa pri razvoju dirkalnikov lahko pomeni odločilno razliko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!