Zakaj se bo nova sezona formule ena začela na soboto?

Avtomoto 17. Jan 202412:54 0 komentarjev
F1 Bahrain Grand Prix 2023, Sakhir - 07 Mar 2023
Foto: Profimedia

Ljubitelji formule ena že nestrpno pričakujejo začetek nove sezone. Čast prve dirke dirke bo, kot je v zadnjih letih postalo tradicionalno, pripadla Bahrajnu, prvič pa bodo rdeče luči ugasnile 2. marca. Če ste pogledali na koledar, ja, to je sobota. Zakaj?

Še četrto leto zapored se bo sezona formule ena začela v Bahrajnu, natančneje na stezi Sakhir v Manami. Teden dni pozneje se bo karavana preselila le malce zahodneje, a bo ostala na Arabskem polotoku – drugo dirko bodo gostile ulice Džede v Savdski Arabiji.

Prvič v zgodovini formule ena, pred nami je že 75. sezona, bosta obe uvodni dirki izpeljani na soboto. VN Bahrajna je na sporedu 2. marca, VN Savdske Arabije pa 9. marca. Kot so vodilni možje pojasnili ob potrditvi koledarja, je razlog verske narave.

Obe državi namreč veljata za islamski, v začetku marca pa se za muslimanske vernike začenja najpomembnejši praznik – ramadan. Ker se ta letos začne 10. marca, so organizatorji želeli preprečiti križanje z vnaprej načrtovano dirko v Džedi. Po dogovoru z odgovornimi možmi pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia) so dirko prestavili na soboto, posledično pa je na en dan prej prestavljena tudi otvoritvena dirka v Bahrajnu teden dni pred tem.

Vse to seveda pomeni prestavitev vseh obveznosti za en dan. Namesto v četrtek bodo dirkači in vodje moštev medijske obveznosti opravili že v sredo, v četrtek bosta na sporedu dva prosta treninga, v petek pa tretji prosti trening in kvalifikacije.

Spored VN Bahrajna:

četrtek, 29. februar: dva prosta treninga

petek, 1. marec: prosti trening in kvalifikacije

sobota, 2. marec: dirka

Spored VN Savdske Arabije:

četrtek, 7. marec: dva prosta treninga

petek, 8. marec: prosti trening in kvalifikacije

nedelja, 9. marec: dirka

Dirke na soboto sicer niso novost v formuli ena, letos pa bomo videli kar tri, kar se v prejšnjih 74 letih prav tako še ni zgodilo. VN Las Vegasa, ki bo na sporedu 23. novembra, bo tako kot lani izvedena po večernem lokalnem času, kar pa za evropski prostor pomeni zgodnje nedeljsko jutro.

Sezona F1 bo sicer prvič v zgodovini sestavljena iz kar 24 dirk, tudi zaključek pa bo gostil Bližnji vzhod – zadnja preizkušnja bo 8. decembra v Abu Dabiju.

Koledar dirk F1 2024:

2. marec: VN Bahrajna
9. marec: VN Savdske Arabije
24. marec: VN Avstralije
7. april: VN Japonske
21. april: VN Kitajske
5. maj: VN Miamija
19. maj: VN Emilije Romanje
26. maj: VN Monaka
9. junij: VN Kanade
23. junij: VN Španije
30. junij: VN Avstrije
7. julij: VN Velike Britanije
21. julij: VN Madžarske
28. julij: VN Belgije
25. avgust: VN Nizozemske
1. september: VN Italije
15. september: VN Azerbajdžana
22. september: VN Singapurja
20. oktober: VN ZDA
27. oktober: VN Mehike
3. november: VN Brazilije
23. november: VN Las Vegasa
1. december: VN Katarja
8. december: VN Abu Dabija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!