Red Bull na domačem teritoriju brani prednost

Avtomoto 24. Jun 202113:41
Čas je za dve dirki v čudoviti naravi Spielberga. Najprej je na sporedu VN Štajerske. Foto: Guliverimage

Zadovoljstvo Red Bulla in razočaranje Mercedesa po razpletu na veliki nagradi Francije se še ni povsem poleglo, že je tukaj nov dirkaški konec tedna. Spielberg v sosednji Avstriji bo dva zaporedna vikenda gostil karavano formule ena, za začetek je na vrsti velika nagrada Štajerske.

Avstrijska Štajerska bo ta in naslednji konec tedna gostila osmo in deveto dirko sezone prvenstva formule ena. Po preizkušnji ob Azurni obali se je karavana preselila v osrčje Evrope, kjer bodo rdeči biki prednost v obeh seštevkih branili na domačem teritoriju – Red Bull Ringu. Ena najkrajših stez v koledarju – v dolžino meri le 4,3 kilometra -, ki je stisnjena med okoliške hribe, pričakuje dirkače najelitnejšega razreda motošporta.

Avstrijsko dirkališče se je na koledarju dirk formule ena prvič znašlo leta 1971, a pod imenom VN Štajerske so dirkači tu prvič nastopili šele lani. Zaradi pandemije koronavirusa je namreč Spielberg gostil kar dve dirki; najprej tradicionalno VN Avstrije, nato še slednjo. O zgodovini dirk na stezi, ki je od vseh na koledarju najbližje Sloveniji, bi tako lahko zapisali le eno: lani je premierno dirko dobil Lewis Hamilton, ki je zablestel že na kvalifikacijah. V močnem dežju je najbližjega zasledovalca Maxa Verstappna ugnal za kar 1,2 sekunde, svojo premoč pa kronal tudi v nedeljo, ko je slavil pred Bottasom in že omenjenim Nizozemcem.

Dirke letos sicer v prvotnem koledarju ni bilo, vskočila je šele naknadno. Najprej je namesto VN Kanade sicer vskočila Turčija, a zaradi omejitev potovanj zaradi koronavirusa so vodilni možje dirko preselili v Spielberg.

Na stezi, ki je po obliki izjemno preprosta, je imel sicer Mercedes v preteklih letih (z izjemo lani) veliko težav. Red Bull namreč na domačem terenu deluje odlično, vodilni v skupnem seštevku Max Verstappen pa ima tu že dve zmagi. S tretjo bi storil še en odločen korak k prvemu naslovu svetovnega prvaka, pa čeprav je do konca sezone še zelo dolga pot. A dejstvo je, da Mercedes ni navajen zaporednih porazov in takšnega pritiska, kot ga letos nanj ustvarjajo rdeči biki. Ti so na prejšnjih treh dirkah sploh prvič po letu 2013 spet trikrat zapored slavili na dirkah, zaradi težav srebrnih (beri: črnih) pa so suvereno prevzeli prednost tako v dirkaškem kot tudi konstruktorskem prvenstvu.

Svojo vlogo pri nadaljevanju izjemno izenačene in napete sezone bi v Avstriji lahko odigralo tudi vreme. Prav za vse tri dirkaškega konca tedna je namreč napovedano možno deževje, za nedeljsko dirko okoli štirideset odstotkov. Če bo kakšna poletna ploha ali nevihta zmotila dirkače v Spielbergu, preverite na programih Sportkluba, dirka bo v nedeljo ob 15. uri. Seveda pa bomo v živo prenašali tudi preostalo dogajanje s Štajerske.

Spored za VN Štajerske

Petek: prvi trening (11.30), drugi trening (15.00)

Sobota: tretji trening (12.00), tretji trening (15.00)

Nedelja: dirka (15.00)

Komentari

Vaš komentar