Schumacher pometa s svojim moštvenim kolegom

Avtomoto 14. Okt 202117:12 > 17:14 2 komentarja
Reden prizor v Formuli ena: Schumacher pred Mazepinom. Foto: Guliverimage.

Dva novinca v smetani motošporta, Mick Schumacher in Nikita Mazepin, v letošnji sezoni še nista osvojila točk. A dirkača Haasa sta do sedaj pustila praktično diametralno nasproten vtis.

Primerjava po točkah, kot je mogoča za praktično vse preostale dirkače v karavani formule ena, za Nemca in Rusa ne pride v poštev, saj na dosedanjih 16 dirkah še nista prišla niti blizu prvi deseterici.

Haas je namreč v letošnji sezoni z naskokom najslabši dirkalnik. V ameriškem moštvu so se že pred pred kakšnim letom dni odločili, da se bodo že letos posvetili razvoju bolida za prihodnje leto, ko v veljavo vstopijo močno spremenjene regulacije.

Nikita Mazepin, Haas
Dirkalnik Haasa je povsem nekonkurenčen, foto: Guliverimage.

Čeprav se torej ob imenu obeh na dirkaškem seštevku sveti ničla, je popolnoma jasno, na kateri strani spektra je kateri dirkač. Če primerjamo njune izide v kvalifikacijah in na dirkah, je z veliko premočjo boljši sin legendarnega Michaela Schumacherja.

Schumacher vodi za več kot pet minut

Mick je namreč Mazepina premagal na kar 14 kvalifikacijah, Rus pa si je boljši startni položaj zagotovil le dvakrat. Obakrat, ko Mick sploh ni postavil časa, v Monaku in na Madžarskem.

V povprečju je bil Mick hitrejši kar 0,923 sekunde na najhitrejši krog v kvalifikacijah, je izračunal uporabnik Reddita MahatK. Najbližje Nemcu je Mazepin prišel v Bakuju, ko je za njim zaostal osem stotink sekunde.

Nič manj suveren ni Mick na dirkah. Če iz primerjave izločimo dirko v Spa-Francorchampsu, ki jo je odnesel dež in vse velike nagrade, na katerih nista do cilja prišla oba dirkača Haasa, ostane devet dirk.

Mick Schumacher
Mick Schumacher. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Sedemkrat je višje končal Mick, le dvakrat Mazepin. Prvič v Monacu, kjer je praktično nemogoče prehitevati in je Mick ostal brez nastopa v kvalifikacijah in startal iz ozadja. Drugič v Silverstonu.

Neverjetna je primerjava razlik, s katero sta pripeljala v cilj. Schumacher je na sedmih dirkah, ki jih je končal višje, Mazepina v povprečju pustil skoraj 46 sekund zadaj. Skupno za kar pet minut in 19 sekund. Mazepin pa je pred Mickom na dveh dirkah končal v povprečju za le 1,5 sekunde.

Schumacher je sicer najvišje na dirki končal na 12. mestu, Mazepin na 14. Nemec je uspešnejši tudi pri številu končanih dirk, odstopil je le enkrat, Rus štirikrat.

Tako Schumacher kot Mazepin sta v lanski sezoni vozila še v Formuli 2. Nemec je postal prvak, Rus je zaključil na 5. mestu. Da je Mazepin dobil sedež v najelitnejšem razredu motošporta ima velike zasluge njegov oče, milijarder Dmitri Mazepin, ki je Haasu odštel več deset milijonov evrov.

Sezona se bo sicer nadaljevala prihodnji konec tedna, z dirko za VN ZDA v Austinu, 24. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje