Sennin osupljiv prvi krog na Donington Parku (VIDEO)

Avtomoto 11. Apr 202122:13 > 22:33
Ayrton Senna
Guliver Images

Na današnji dan leta 1993 je Ayrton Senna odpeljal enega svojih najboljših prvih krogov v karieri potem, ko je v deževnih razmerah v Donington Park s četrtega mesta padel na petega, a do konca kroga prehitel štiri voznik. Med njimi sta bila tudi Michael Schumacher in Alain Prost. Na koncu je imel Senna več kot minuto prednosti.

Dirke za Veliko nagrado Evrope do leta 1993 ni bilo. Nato pa se je na programu znašla kot nadomestna dirka za odpovedano dirko za Veliko nagrado Azije.

Bernie Ecclestone je propadlo Veliko nagrado Azije nadomestil z dirko, ki je bila na Donington park, ki je bila tretja v takratni sezoni. Brazilec Ayrton Senna je prišel do druge zaporedne zmage potem, ko je dva tedna prej slavil na Veliki nagradi Brazilije.

Senna je začel s četrtnega štartnega mesta. Bil je za dvema dirkačema v Williamsu (Prost in Hill) ter mladim Nemcem Michaelom Schumacherjem. Na začetku je Schumacher blokiral Senno, nato pa je oba prehitel Karl Wendlinger. Senna je hitro prehitel Schumacherja (v tretjem ovinku), nato pa še Wendlingerja in Hilla.

Takrat vodilnega Prosta je Brazilec prehitel v predzadnjem ovinku. Senna je na dirki vodil 71 od skupno 76 krogov na prvem mestu – pred Hillom in Prostom (Williams).

Ta zmaga Senne velja za eno njegovih največjih – še posebej zaradi prvega kroga v katerem je v deževnih razmerah prehitel kar štiri voznike. Za nameček so bili trije prej ali potem svetovni prvaki (Prost je bil takrat prvak že trikrat, Schumacher in Hill pa sta prvaka postala v naslednjih treh letih.