Skoraj četrt stoletja od zadnjega neevropskega slavja

Avtomoto 27. Okt 202114:31 > 19:40 1 komentar
Foto: Guliverimage

Včeraj je minilo že 24 let, odkar se je naslova svetovnega prvaka v formuli ena veselil Kanadčan Jacques Villeneuve. To je bil zadnji naslov za ekipo Williamsa, obenem pa kraljica motošporta obeležuje tudi zadnjo sezono, ko se je naslova veselil dirkač, ki ne prihaja iz Evrope.

Le še leto dni in neverjetni ter za mnoge kontroverzni razplet zadnje dirke sezone leta 1997 v formuli ena bo praznoval četrt stoletja. Pravi ljubitelji formule ena se namreč zagotovo spominjajo, kako sta se na zadnjo preizkušnjo v Jerezu takrat dvakratni svetovni prvak Michael Schumacher in Kanadčan Jacques Villeneuve odpravila zgolj s točko razlike v dirkaškem prvenstvu. V prednosti je bil Nemec.

Drama na jugu Španije se je začela že na sobotnih kvalifikacijah. Villeneuve, Schumacher in njegov rojak Heinz Frentzen so postavili do tisočinke enak čas v boju za prvo mesto, pole position pa je pripadel Kanadčanu, saj je najhitrejši čas kroga postavil prvi. To je Schumacherja le spodbudilo, da je na nedeljski dirki startal bolje in je že pred prvim ovinkom prevzel vodstvo. S tem je bil v odličnem položaju, da osvoji prvi naslov s Ferrarijem.

Trčenje Schumacherja in Villeneuva v Jerezu 1997:

Po prvih postankih sta oba vodilna obdržala svoji mesti, a je bil Kanadčan veliko bližje Nemcu. V 48. krogu od 69 je Villeneuve v ovinku Dry-Sack napadel Schumija, na notranji, idealni liniji ovinka pa zaviral kasneje kot Nemec. Michael je enostavno zavil vanj, kar je pomenilo dotik med njegovim sprednjim desnim kolesom in stranico dirkalnika Jacquesa. Medtem ko se je dirkalnik iz Maranella preveč zakopal v pesek, da bi Schumacher lahko nadaljeval, pa je Villeneuve kljub hudemu udarcu na koncu osvojil tretje mesto in s tem tudi prvi in do zdaj edini naslov prvaka. Takrat je prvo zmago v kraljici motošporta slavil kasnejši svetovni prvak Mika Hakkinen.

Posebnega jubileja so se spomnili tudi pri ekipi Williams: 

Sporna situacija je epilog sicer dobila še po dirki. Vodstvo in komisarji so namreč Michaela Schumacherja obtožili namernega trčenja ter ga diskvalificirali iz prvenstva. Rezultati so mu sicer ostali (v tisti sezoni je zbral pet od svojih 91 kariernih zmag), a drugega mesta v skupnem seštevku (na koncu je za williamsovim dirkačem zaostal za tri točke: 78-81) ni obdržal.

To je bil zadnji dirkaški naslov za moštvo Williamsa v zgodovini, obenem pa tudi zadnje slavje neevropskega dirkača. Po Kanadčanu so se namreč naslovov veselili le še dirkači s stare celine. Naslednjih 23 naslovov so si razdellile le štiri države. Največkrat so se veselili Nemci (kar 10 naslovov), sledijo Britanci (osem) in Finci (tri).

Svetovni prvaki po državah po letu 1997

Nemčija 10-krat: Michael Schumacher 2000-04; Sebastian Vettel 2010-13, Nico Rosberg 2016

Velika Britanija 8-krat: Lewis Hamilton 2008, 2014-15, 2017-20; Jenson Button 2009

Finska 3-krat: Mika Hakkinen 1998-99, Kimi Raikkonen 2007

Španija 2-krat: Fernando Alonso 2005-06

Priložnost, da na ta seznam doda še Nizozemsko, ima letos Max Verstappen. 24-letnik pet dirk pred koncem letošnje sezone vodi v skupnem seštevku, kjer ima 12 točk prednosti pred Hamiltonom. Če bi Nizozemcu uspelo, bi bil za državo iz srednje Evrope to sploh prvi naslov svetovnega prvaka v zgodovini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje