Športniki, ki po štirih letih znova praznujejo

Tyrese Haliburton
Foto: profimedia

Po štirih letih smo dočakali 29. februar. Kdo so športniki "osmoljenčki" oziroma "smolčki", ki danes praznujejo rojstni dan?

Kot se je izkazalo, takšnih športnikov ni na pretek. Največji imeni, ki sta tudi v letu 2024 aktivna športnika, sta košarkar Tyrese Haliburton in nogometaš Ferran Torres.

Haliburton velja za eno največjih presenečenj letošnje sezone lige NBA. Je en najboljših organizatorjev igre in najboljši asistenc letošnje sezone s skoraj 13 asistencami na tekmo. Ob tem v povprečju dosega še po 25 točk ob 50-odstotnem metu iz igre. Indiano je popeljal do finala NBA pokala, trenutno pa se Pacersi nahajajo na petem mestu vzhodne konference.

Ferran Torres se je rodil istega leta kot Haliburton (2000), v letošnji sezoni pa je končno ujel malo boljšo formo, dosegel je že tri zadetke in dodal dve asistenci. Barcelona pa ne blesti. Nahaja se na četrtem mestu španske la lige, za vodilnim Realom ob tekmi manj zaostaja za 10 točk. Torres je nekdanji član Manchester Cityja, v Katalonijo se je preselil januarja 2022 za 55 milijonov evrov.

Ferran Torres
Ferran Torres. Foto: profimedia

29. februarja 2000 se je rodil tudi Danec Jesper Lindstrom. Član Napolija in danske reprezentance velja za izjemno obetavnega nogometaša, ki pa se v Neaplju zaenkrat še ne znajde. V italijansko serie A se je preselil pred začetkom letošnje sezone iz frankfurtskega Eintrachta.

Jesper Lindstrom
Jesper Lindstrom. Foto: profimedia

Še en nogometaš Nemec Benedict Höwedes, ki je medtem že končal profesionalno kariero, se je rodil 29. februarja. Uspešno športno pot je zaključil po koncu sezone 2019/20, zdaj pa deluje kot pomočnik selektorja nemške reprezentance Juliana Nagelsmanna. Höwedes je leta 2014 z Nemčijo postal svetovni prvak, v finalu proti Argentini je odigral vseh 120 minut tekme. Bil je član Schalkeja, Juventusa in Lokomotiva iz Moskve.

Benedict Höwedes
Benedict Höwedes. Foto: guliverimage

Nekdanji košarkar Chucky Brown se je rodil 29. februarja 1968. Največji uspeh v karieri je doživel leta 1995, ko je s Houstonom postal prvak lige NBA. Zaigral je za številne franšize v najmočnejši ligi na svetu, bil je član Clevelanda, Los Angelesa, New Jerseyja, Dallasa, Phoenixa, Milwaukeeja, Atlante, Charlotta, San Antonia, Golden Stata in Sacramenta. Zamenjal je kar 12 klubov.

Chucky Brown
Chucky Brown (levo). Foto: profimedia

“Osmoljenčki” imajo svojega predstavnika tudi v ligi NHL. Vratar Cam Ward je leta 2006 osvojil Stanleyjev pokal s Carolino Hurricanes. Igral je tudi za Chicago.

Cam Ward
Cam Ward. Foto: profimedia

Tudi nekdanji teniški igralec Šved Henrik Sundström sodi na naš seznam. Leta 1984 se je uvrstil v četrtfinale Roland Garrosa, isto leto pa prišel na šesto mesto ATP lestvice.