Američani so se poigrali s Slovaško, Kanada presenetila Ruse

Drugi športi 3. Jun 202122:10 > 22:49 0 komentarjev
(Foto: REUTERS/Ints Kalnins/Guliver IMages)

Hokejska reprezentanca ZDA se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji, potem ko je v četrtfinalu s 6:1 (3:0, 1:1, 2:0) premagala Slovaško. Med štiri najboljše se je uvrstila tudi Nemčija, ki je bila po kazenskih strelih s 3:2 (0:1, 1:1, 1:0; 1:0). boljša od Švice. Na večernih tekmah sta si polfinale zagotovili še Finska, ki je premagala Češko z 1:0 (0:0, 1:0, 0:0), ter Kanada, ki je po podaljšku ugnala Rusijo z 2:1 (0:0, 0:1, 1:0; 1:0).

Američani so v četrtfinalu potrdili sloves ene najboljših reprezentanc na letošnjem svetovnem prvnestvu. Potem ko so bili v svoji skupini pred svetovnimi prvaki Finci, so se v četrtfinalu poigrali še s slovaško vrsto.

Glavnino dela so opravili že v prvi tretjini, ko so med 14. in 20. minuto trikrat zadeli mrežo tekmecev, v nadaljevanju pa svojo prednost le še povišali.

Pri Slovakih je edini gol dosegel Peter Cehlarik in vpisal že svojo enajsto točko na šampionatu. Pri Američanih sta po dvakrat zadela Colin Blackwell in Conor Galand.

Za uvrstitev v polfinale so se morali bistveno bolj potruditi Nemci. Od Švicarjev so bili boljši s 3:2, a do zmage prišli šele po kazenskih strelih. Nemškim hokejistom je sicer uspela velika vrnitev, saj so zaostajali z 0:2, v igro pa sta jih z zadetkoma ob zaključku druge in tretje tretjine vrnila Tom Kuhnacki in Leon Gawanke.

Po podaljšku brez golov so sledili kazenski streli. Pri Švicarjih je bil uspešen le Timo Meier, v vrstah zmagovalcev sta v polno zadela Dominik Kahun in Marcel Noebels.

Kanadčani presenetili Ruse

Za presenečenje dneva je poskrbela Kanada. Ta je že celotno prvenstvo neprepričljiva, uvrstitev v izločilne boje pa si je zagotovila tudi s pomočjo sreče. Na drugi strani Rusi niso imeli težav z zmagovanjem, saj so v skupinskem delu osvojili prvo mesto.

A četrtfinale je vnovič pokazal, da so tekme na izpadanje loterija. Kanadčani so tokrat zaigrali na izredno visoki ravni in po podaljšku slavili zmago z 2:1. Do prednosti so sicer prvi prišli ruski hokejisti, ko je zadel Jevgenij Timkin v drugi tretjini.

A Kanada se ni predala. V 45. minuti je ob igralcu več na ledu izenačil Adam Henrique, polfinale pa sta ji v podaljšku  priigrala Troy Stetcher, ki je preigral rusko obrambo in za zmago podal Andrewu Mangiapanu.

Na drugi večerni tekmi je svetovna prvakinja Finska premagala Češko z 1:0. V ne pretirano atraktivni predstavi evropskih reprezentanc je bil junak Jere Innala, ki je bil edini strelec. Gol je dosegel v 33. minuti, ko je po strelu Iira Pakarinena potisnil odbiti plošček  v mrežo Simona Hrubeca.

V soboto se bosta za vstop v nedeljski finale najprej pomerili ZDA in Kanada, v večerni tekmi pa še branilka naslova Finska in Nemčija.

Svetovno prvenstvo, četrtfinale:

Švica – Nemčija 2:3 (1:0, 1:1, 0:1; 0:1)

ZDA – Slovaška 6:1 (3:1, 1:1, 2:0)

Finska – Češka 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Rusija – Kanada 1:2 (0:0, 1:0, 0:1; 0:1)

Polfinale, sobota, 5. junij:

ob 13.15: 

ZDA – Kanada

ob 17.15:

Finska – Nemčija

- sobota, 5. junij:
13.15 ZDA - Kanada
17.15 Finska - Nemčija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!