Eagles s skalpom v Charlottu na vrh konference

NFL 13. Okt 201712:10 > 12:16
Getty Images

V prvi tekmi šestega tedna je Carson Wentz podal za tri touchdowne, medtem ko je njegov kolega Cam Newton na drugi strani vrgel tri prestrežene podaje. Zmage z 28:23 so se veselili Philadelphia Eagles.

Eagles (5-1) nadaljujejo z dobrimi predstavami. Tokrat so bili na Bank Of America Stadiumu v Charlottu boljši od Panthers (4-2), ki so se kljub vmesnemu zaostanku na koncu tekmecu iz Philadelphie nekoliko približali, a gostje iz Pensilvanije niso popustili. Tokrat so bili enostavno boljši — v vseh elementih igre —, tekmo pa so odločili z igro v obrambi, ko je Jalen Mills prestregel podajo Cama Newtona dve minuti pred koncem in z neuspešnim poskusom podaje Newtona do Christiana McCaffreyja ob četrtem poskusu za en jard.

Znova je blestel Carson Wentz, ki je tokrat podal za 222 jardov in dosegel tri touchdowne. V zadnjih dveh tekmah je Wentz podal za sedem touchdownov, vrgel le eno prestreženo podajo, njegov rejting pa znaša 122,1. Drugi izbor na lanskem naboru je trenutno v odlični formi — dober je tako v podajanju v žepu kot izven le-tega, soliden je tudi v teku. “Dobro je pripravljen, tako fizično kot psihično. Dobro je odigral, nekajkrat se je znašel v težavah, a je nato našel pot, da je podaljšal igro in se izognil sacku. Odličen igralec za našo ekipo je,” je po tekmi o Wentzu povedal Doug Pederson, trener Eaglesov.

Za razliko od preteklih let imajo Eagles uigran napad. Tekač LeGarrette Blount je izredno močan v igri po tleh, Wentz pa ima široko izbiro lovilcev — Alshon Jeffery, Zach Ertz in Nelson Agholor. V obrambi je najnevarnejši zagotovo Fletcher Cox, ki je tokrat dvakrat naletel na Newtona, ob tem pomagal pri sacku podajalca Panthersov. “Potrebovali smo nekaj časa, da se uigramo. Lani je bilo drugače, vse je bilo novo. Sedaj pa imamo kemijo, naša ekipa ima karakter. Lani smo začeli dobro, bili smo 3-0, nato pa padli, ker nismo uspeli zmagati na težkih, napornih tekmah, predvsem v gosteh, ki so se končale z majhno razliko. Letos nam to bolje uspeva in vesel sem, da nam je to uspelo tudi v Karolini,” je povedal Wentz, ki ga skupaj s soigralci sedaj čakajo tri zaporedne tekme na domačem stadionu.

Eagles so namreč v prvih šestih tednih kar štirikrat igrali v gosteh, naslednjič pa bodo gostovali šele 19. novembra, ko se odpravljajo k divizijskemu rivalu Dallasu.

Panthers (4-2) so utrpeli šele drugi poraz v sezoni, a bolj kot ničla boli dejstvo, da so izgubili še drugo domačo tekmo. “To je izredno moteče. Enostavno moramo najti način, s katerim bomo te tesne tekme obrnili v našo korist. Doma smo izgubili dve tekmi (Eagles in Saints op.), kar nas lahko na koncu izredno drago stane. Naši navijači si zaslužijo boljšo igro, pa tudi mi si to zalsužimo. Vemo, kako zelo trdo se pripravljamo na domače tekme in po taki igri ne moremo kriviti nikogar drugega kot sebe,” je dejal Newton in nadaljeval: “Vemo, da smo kot ekipa dobri v vseh elementih igre. Tokrat smo igrali proti izjemno močni, dobri ekipi. Moramo najti način, kako v takih tesnih tekmah korist obrniti v naš prid.”

Poleg treh prestreženih podaj Newtona lahko Panthers skrbi zdravstveno stanje Luka Kuechlyja. Linebacker je tekmo zapustil v drugi četrtini, potem pa se ni več vrnil na igrišče. Iz tabora caroline so kasneje sporočili, da je Kuechly utrpel pretres možganov, kar zagotovo ne pomeni nič dobrega. “Ne smemo preveč objokovati Lukove poškodbe. David Mayo je bil pripravljen na igranje in ga je dobro zamenjal. Luke je odličen, zanj je zamenjavo zelo težko najti, a vemo, da se bodo vsi potrudili po svojih najboljših močeh in skušali odigrati čim bolje, tudi če Luka ne bo,” je o poškodbi soigralca povedal cornerback Caroline Daryl Worley. “Luka potrebujemo. Vem, da je bil odsoten večji del tekme, kar se je poznalo. Pogrešali smo ga v naši obrambi,” je o Kuechlyjevi poškodbi dejal Newton.

Poleg dobrega napada in obrambe so pri Eagles dobri tudi pri t.i. special team. Nekoliko šepa igra cornerbackov, a s prikazanim v drugih elementih igre se lahko to še izboljša. Trenutno so Eagles ob tekmi več na prvem mestu konference NFC, najresnejšo grožnjo pa predstavljajo Green Bay Packers (4-1), ki se bodo v nedeljo pomerili z Minnesoto. V kolikor bodo Packers klonili proti svojemu divizijskemu rivalu, bodo Eagles sami na vrhu konference NFC — in to v sezoni, ko so vsi pričakovali, da se bodo v diviziji NFC vzhod za vrh borili Dallas Cowboys (2-3) oz. New York Giants (0-5). A liga NFL je še enkrat dokazala, kako zelo nepredvidljiva je. Eagles imajo namreč na svojem računu pet zmag, kar je več kot pa vse preostale tri ekipe v isti diviziji skupaj (4), zato je le še vprašanje časa, kdaj bodo Eagles “uradno” postali resni kandidati za igranje pozno v januar ali pa celo februar …

Liga NFL, 6. teden:

Carolina Panthers : Philadelphia Eagles 23:28

Nedelja:
Atlanta Falcons – Miami Dolphins
Baltimore Ravens – Chicago Bears
Houston Texans – Cleveland Browns
Minnesota Vikings – Green Bay Packers
New Orleans Saints – Detroit Lions
New York Jets – New England Patriots
Washington Redskins – San Francisco 49ers
Arizona Cardinals – Tampa Bay Buccaneers
Jacksonville Jaguars – Los Angeles Rams
Kansas City Chiefs – Pittsburgh Steelers
Oakland Raiders – Los Angeles Chargers
Denver Broncos – New York Giants

Ponedeljek:
Tennessee Titans – Indianapolis Colts