Vrnitev Edelmana ob novem mejniku Toma Bradyja

NFL 5. Okt 20189:16 > 9:38
Neža Pavčič

Če bi nekdo pred letom dni ali pa tudi samo pred začetkom sezone dejal, da bo Tom Brady svojo 500. podajo za touchdown dosegel v navezi z Joshom Gordonom, mu marsikdo ne bi verjel — a prav to se je zgodilo ob zmagi New England Patriots nad Indianapolis Colts (38:24).

Dobrih devet minut pred koncem srečanja je Tom Brady v prvem poskusu vrgel dolgo žogo v končno cono, ki jo je med dvema obrambnima igralcema Indianapolisa ujel Josh Gordon. Brady se je s to podajo za touchdown pridružil klubu 500 in postal šele tretji podajalec, ki mu je to uspelo. Do sedaj se s tem dosežkom lahko pohvalita le Brett Favre in Peyton Manning.

Ne, nikoli si nisem mislil, da jih bom dosegel 500,” je po tekmi dejal Brady.A ob vsakem posameznem dosežku so tu ljudje, ki so ti pomagali, da si do tega prišel. Tako da to ni samo moj dosežek, ampak dosežek vseh številnih ljudi. Podajalec ne podaja sam sebi. Potrebuje igralce, ki ujamejo podaje zanj, igralce, ki bodo blokirali nasprotno obrambo in podobno,” je po tekmi ostal skromen Brady.

Patriots so tekmo sicer začeli podjetno in kmalu prišli v vodstvo s 14:0, ob polčasu pa so po touchdownih Cordarrela Pattersona, Toma Bradyja in Jamesa Whita vodili s 24:3.

V postavo se je po izpuščeni sezoni 2017 zaradi poškodbe in kazni za prve štiri tekme letošnje sezone vrnil Julian Edelman, ki je že na prvi posesti žoge ujel tri podaje za skupno 28 jardov. Edelmanova vrnitev je pomenila še večjo nevarnost za obrambo Coltsov, saj so Patriots prvič po novembru 2016 imeli v postavi tako Edelmana kot Roba Gronkowskega hkrati.

 “Res je, da nekaj časa nismo igrali skupaj, a ko se vsi naenkrat ’oblečemo’ in zaigramo skupaj, smo to mi, poznamo se. Tudi če se 10 let ne bi videli, ne bi igrali skupaj, bi se znova takoj ujeli, tako da me to ni skrbelo,” je po tekmi vrnitev Edelmana pozdravil Gronkowski, ki je ujel šest podaj za 75 jardov.

Vrnitev Edelmana je pomenila tudi dodatne skrbi za Franka Reicha. Trener Colts je že v Foxborough prišel oslabljen, saj se potovanju niso pridružili poškodovani lovilec T. Y. Hilton, tekač Marlon Mack in lovilec Jack Doyle. Colts so imeli aktivnih le 44 mož, med tekmo pa so izgubili še dva; safetyja Matthiasa Farleya in linebackerja Andrewa Walkerja.

Neža Pavčič

 Colts so bili ob polčasu v zaostanku, a so se nato — podobno kot prejšnji vikend proti Houstonu — začeli pobirati. Po zaspani tretji četrtini so se v zadnjem delu igre približali le še na touchdown zaostanka, a je nato za touchdown poskrbela omenjena naveza Brady-Gordon, piko na i pa je zmagi postavil tekač novinec Sony Michel, ki je tokrat dosegel dva touchdowna. Pats so tako še drugo tekmo zapored dosegli 38 točk, potem ko so imeli na tekmah proti Jacksonvillu in Detroitu v napadu ogromno težav. 

Indianapolis Colts (1-4) so sicer doživeli nov poraz, a je Andrew Luck več kot očitno dokazal, da je pripravljen na igranje v ligi NFL. Vseeno nekaj skrbi povzroča dejstvo, da je imel na zadnjih dveh tekmah 121 poskusov po zraku (tokrat 59), kar je kljub zaceljeni poškodbi rame izjemno veliko.

Neža Pavčič

 Tokrat sicer ni imel pomoči prvega tekača, a bodo morali pri Coltsih vseeno razmisliti o tem, da bi Lucku priskrbeli dodatno pomoč. Podajalec Colts je tik pred koncem tekme poskrbel še za en touchdown, ki pa je bil le formalnost in s tem postavil končni rezultat: 38:24.

V tretji četrtini je Luck namreč našel Erica Ebrona, s čimer je rezultat znižal na 10:24. V zadnji četrtini so nato Colts prišli le na touchdown zaostanka in nekoliko ogrozili vodstvo Patsov. Ko se je že zdelo, da bodo Colts popolnoma napadli Pats, so nato slednji tekmo rutnirano privedli do konca. Kljub temu se Colts niso predali.

Neža Pavčič

 “Ob polčasu sem dejal mojim fantom, da igra še ni izgubljena. Nato smo se v tretji četrtini nekoliko pobrali, imeli smo momentum in prišli na touchdown zaostanka. A danes nismo bili dovolj dobri; ponudili smo jim priložnost, da se odlepijo od nas, kar so dvakrat izkoristili,” je po tekmi dejal glavni trener Frank Reich, ki razočaranja nad četrtim letošnjim porazom ni mogel skriti.

Colts se bodo v naslednjem tednu pomerili v gosteh z New York Jets, medtem ko Patriots pričakujejo doslej še neporažene Kansas City Chiefs.

Liga NFL, 5. teden

New England Patriots — Indianapolis Colts 38:24

 Nedelja:

Buffalo Bills — Tenneessee Titans
Pittsburgh Steelers — Atlanta Falcons
New York Jets — Denver Broncos
Kansas City Chiefs — Jacksonville Jaguars
Detroit Lions — Green Bay Packers
Cleveland Browns — Baltimore Ravens
Carolina Panthers — New York Giants
Cincinnati Bengals — Miami Dolphins
Los Angeles Chargers — Oakland Raiders
Philadelphia Eagles — Minnesota Vikings
Seattle Seahawks — Los Angeles Rams
Houston Texans — Dallas Cowboys

 Ponedeljek:
New Orleans Saints — Washington Redskins

 Prosti ekipi:
Chicago Bears, Tampa Bay Buccaneers