Patriots na krilih obrambe do novega naslova

NFL 4. Feb 20198:46 > 8:51
Getty Images

Nekateri Super Bowli so odlični, spet drugi malce slabši ali pa povprečni. A nikoli noben Super Bowl, v katerem igrajo New England Patriots, ni dolgočasen, pa čeprav se zgodi, da se največja tekma v ZDA v zgodovino vpiše kot Super Bowl z najmanj doseženimi točkami.

Tako predstavo sta namreč v noči na ponedeljek na Super Bowlu LIII uprizorili moštvi Los Angeles Rams in New England Patriots. V defenzivnem spektaklu sta namreč uprizorila pravi PuntBowl, saj sta ekipi žogo skupno predali kar 14-krat, na koncu pa so se zmage s 13:3 veselili Patriots.

Tokratni Super Bowl je tekma, v kateri je bilo doseženih najmanj točk v zgodovini lige. Oba napada sta bila zaradi zalsug nasprotne obrambe stisnjena v kot. Napad Ramsov, ki je tokrat dosegel le tri točke, je na primer v rednem delu sezone povprečno osvojal skoraj 33 točk na tekmo, medtem ko je v končnici povprečno št. točk znašalo 28. A ne tokrat.

Obramba pod taktirko Briana Floresa je izjemno omejila napade Ramsov. “Patriots so odigrali odlično. Imeli so odličen načrt. Enostavno so bili pametnejši od nas,” je po tekmi dejal glavni trener Ramsov Sean McVay.

Trenutno sem popolnoma otopel. Nisem storil dovolj za našo ekipo. Tega ne bomo pozabili oz. se bomo te tekme še nekaj časa spominjali,” je dodal McVay, ki je s 33 leti postal najmlajši glavni trener v zgodovini Super Bowla. McVay, ki je po finalu konference NFC priznal, da ni najbolje razigral tekača Todda Gurleya, slednjemu tudi tokrat ni namenil pomembnejše vloge. Gurley je zbral skromnih 10 poskusov teka za 35 jardov, medtem ko je C. J. Anderson prišel do 7 poskusov teka in 22 jardov. “Gurley je zdrav. Iskreno povedano, mislim, da enostavno nismo vzpostavili ritma. Cel prvi polčas sploh nismo tretjega poskusa pretvorili v prvega. Če bi imeli neko iskro, nekaj, česar bi se lahko oprijeli, bi bilo mogoče drugače. A Patriots so res odigrali odlično.”

Tako kot igra po tleh, tokrat niti Jared Goff ni bil prepričljiv. Izmed 38 poskusov jih je Goff zaključil 19, končal brez podaje za touchdown, a z eno prestreženo podajo. Do slednje je 4:17 do konca prišel Stephon Gilmore, potem ko se je Goff odločil metati na Brandina Cooksa in vrgel res izjemno prekratko žogo. Gilmore tako ni imel težkega dela: “Rekel sem si ‘Tole moraš ujeti’. Res je bila ena lažjih prestreženih podaj v moji karieri.”

A Rams, ki so sicer proti koncu resnično hiteli in želeli priti do preobrata, ponujenih napak Patriotsov niso izkoristili v prvem polčasu. Že na začetku tekme, tj. na prvi posesti, je Brady vrgel prestreženo podajo, nato pa so Patriots na naslednji posesti prek Stephena Gostkowskega zgrešili strel na gol. Kar Rams niso izkoristili že na začetku tekme, jih je na koncu kaznovalo. Tudi Greg Zuerlein je le nekaj sekund pred koncem tekme nato zgrešil strel na gol, kar je potrdilo zmagovalca: New England s 13:3.

To je bila izjemno naporna in težka tekma,” je po tekmi povedal podajalec Tom Brady, ki ima sedaj kot edini igralec šest naslovov prvaka. “Nismo se uspeli oddaljiti. Žogo smo sicer dobro premikali, vendar nismo uspeli priti do točk,” je še dejal Brady, ki se je nekajkrat ponovno povezal z Robom Gronkowskim, katerega nadaljnja kariera še vedno ostaja neznanka.

Najkoristnejši igralec je tokrat postal Julian Edelman, ki je tako prišel do popolne t. i. comeback sezone. Potem, ko je zardi poškodbe kolena izpustil celotno sezono 2017, se je vrnil v velikem slogu in prišel do 10 ujetih žog in 141 jardov.

Resda v ligi NFL obstaja rek, da se naslovi prvakov zmagujejo zaradi dobrih obramb. “Igrali smo pravi nogomet, v stilu Patriotsov. Veliko ljudi nas je letos že izločilo. Po tisti tekmi v Miamiju, pa potem ponovno naslednji teden, ko smo izgubili proti Pittsburghu. Brady je prestar. Edelman prepočasen. A mi se nismo dali in sedaj smo prvaki,” je po tekmi povedal presrečni Jason McCourty, ki je tako po lanski sezoni s Clevelandom (0-16) sedaj postal prvak lige.

Že iz Super Bowla LI bi se lahko naučili, da se Patriotsov nikoli ne podcenjuje ali predčasno izloči. In letošnja sezona je bila za varovance Billa Belichicka zares malce drugačna kot prejšnje. Dokazali so, da lahko slavijo tudi na tekmah, kjer ni doseženih veliko točk, in da lahko zmagajo na krilih obrambe, in na krilih te zmage bodo Patriots leteli še naslednjih 214 dni — vse do začetka sezone 2019.