Nick Foles od zdaj v Jacksonvillu

NFL 12. Mar 20190:38 > 0:47
Getty Images

Obdobje tik pred prestopnim rokom, t.i. negotiation window, se je v ligi NFL pričelo v ponedeljek. Prvo ime prvega dneva je podajalec Nick Foles, ki se seli na severno Florido.

Nick Foles bo namreč po novem nosil dres Jacksonville Jaguarsov. Foles, ki je pred dobrima dvema tednoma postal prost igralec, se je ob pomanjkanju podajalcev na trgu dobro znašel in z Jaguars podpisal štiriletno pogodbo, ki naj bi po poročanju ameriške mreže NFL Network Folesu navrgla 88 milijonov dolarjev, od česar jih je dobrih 50 zagotovljenih.

Jacksonville naj bi se ob podpisu pogodbe s Folesom poslovil od Blaka Bortlesa, Jaguars pa bodo s Folesom dobili podajalca, ki jih lahko (morda) pelje nazaj na mesto, kjer so se v sezoni 2017 poslovili od tekmovanja – finale konference.

Foles je bil poleti leta 2016 na robu upokojitve, potem ko so ga odpustili pri Kansas City Chiefs. A se je vrnil v Philadelphio, kjer je bil v drugem poskusu rezerva za Carsona Wentza, nato pa ob koncu sezone 2017 vzel vajeti v svoje roke in vodil Eagles do Super Bowla, kjer so premagali New England, Foles pa je osvojil naziv najkoristnejšega igralca tekme.

Obogatel je tudi Trent Brown, levi tackle, ki se je iz New Englanda odpravil k Oaklandu. Brown je z Raiders podpisal štiriletno pogodbo, vredno 66 milijonov dolarjev, dobrih 36 milijonov pa je zagotovljenih. Brown, ki je pri Patriotsih vstopil v ključnem trenutku, potem ko se je poškodoval Isaiah Wynn, je zaigral na vseh 19 tekmah za Patriotse in odlično igral tudi na Super Bowlu.

Sedaj bo skušal varovati Dereka Carra, z omenjeno pogodbo pa je postal najvišje plačani linijaš vseh časov. Medtem ko je donosna pogodba zmaga za Browna, pa je poteza Raidersov skorajda absurdna – Brown je bil pred letom dni prav tako prost igralec, a ga ni podpisal nihče.

Zanj so se naknadno odločili Patriots, ki se jim je poceni nakup izplačal, medtem ko so Raiders na naboru 2018 kar dva izbora med prvimi 65 igralci namenili prav napadalni liniji.

Raiders so že pred dvema dnevoma v svoje vrste zvabili še enega Browna in sicer Antonia. Saga z zdaj že nekdanjim lovilcem se je vlekla nekaj tednov. Najprej naj bi ga Steelers predali Buffalo Billsom, a so se nato poročanja izkazala za neresnične.

Dan kasneje so se Steelers vendarle dogovorili o menjavi z Oaklandom, ki je sedaj svojemu napadu dodal novo nevarnost. Poleg novega začetka je Brown dobil tudi novo pogodbo, ki mu bo prinesla občutno več denarja.

Namesto slabih 39 milijonov, ki bi jih v preostalih treh letih dobil v Pittsburghu, jih bo Brown z Raiders dobil 50 milijonov. Steelers bodo v zameno za Browna dobili tretji in peti nabor na letošnjem naboru.

Patriots bo zapustil tudi Trey Flowers, odlični defensive end, ki se bo v Detroitu pridružil nekdanjemu koordinatorju obrambe v New Englandu, Mattu Patriciji. Flowers naj bi z Lions podpisal petletno pogodbo, na leto pa naj bi povprečno prejel približno 17 milijonov dolarjev.

Poleg Flowersa naj bi se v Detroit preselil še eden nekdanji član New Englanda in sicer lovilec Danny Amendola. New England se je sicer za morebitni Flowersov odhod pripravil že v petek, ko se je s Philadelphio dogovoril o menjavi, s katero aktualni prvaki v svoje vrste dobilo Michaela Bennetta. Kaj prejmejo Eagles, še ostaja neznanka.

Donosno pogodbo je podpisal tudi safety Landon Collins, ki se je preselil kar k divizijskim rivalom, saj bo namesto New York Giants sedaj nosil dres Washington Redskins. Collins je z Redskins podpisal šestletno pogodbo, vredno kar 84 milijonov dolarjev, od tega pa jih bo Collins prejel vsaj 45.

Nov klub si je po letu dni s Houston Texans očitno poiskal tudi Tyrann Mathieu. Safety bo naslednja tri leta preživel v Kansas Cityju kot član Chiefsov, v tem času pa bo na svoj račun prejel največ 42 milijonov dolarjev.

Po zaključeni menjavi konec prejšnjega meseca se Baltimore Ravens poslavljajo še od enega legendarnega igralca franšize, Terrella Suggsa. Slednji naj bi podpisal pogodbo z Arizona Cardinals in tako po 16 letih zapustil Baltimore.

Spremembe se obetajo tudi v Buffalu, kjer sicer niso dobili Browna, so pa v svoje vrste zvabili legendarnega tekača Franka Gora. Slednji se bo v t.i. backfieldu pridružil s še enim dolgoletnim igralcem v ligi LeSeanom McCoyem in prav ta dva igralca bosta poleg Josha Allena glavna nevarnost tekmecev Buffala. Gore in McCoy sta dobra prijatelja tudi izven igrišča. “Še prejšnji teden sva skupaj trenirala, danes pa sva soigralca,” naj bi se po ustnem dogovoru pošalil Gore. Nobena izmed omenjenih pogodb prostih igralcev še ni podpisana, saj se uradno novo leto v ligi začne v sredo, 13. marca. Na listi igralcev, ki so zaenkrat še brez kluba, sta tudi tekač Le’Veon Bell in safety Earl Thomas, ki bosta očitno s špekulacijo o novi sredini še nekoliko počakala.