NFL: Za krono sezone obračun Chiefs in 49ers

NFL 20. Jan 20204:21 > 4:47
Jimmy Garoppolo; Foto: Getty Images

V konferenčnih finalih sta se razrešili še predzadnji uganki. Na Super Bowli LIV v Miamiju čez 13 dni, ki si ga boste lahko tradicionalno ogledali tudi na Sportklubu, se bosta pomerili ekipi Kansas City Chiefs in San Francisco 49ers.

Kansas City Chiefs so tako postali prva ekipa, ki so v končnici uspeli zajeziti nevarne in neugodne Tennessee Titans. Derrick Henry je tokrat obstal pri 19 poskusih teka za 69 jardov in en touchdown, čemur je močno pripomogla prav odlična obramba Chiefsov, ki je po svojem prostem tednu zaigrala kot prerojena, najbolj pa so se izkazala v do sedaj najpomembnejši tekmi sezone.

 Zasluge za zmago Kansas City Chiefsov bodo pripadle celotni ekipi, a ob tem imel Mahomes nekoliko več zaslug. 23 sekund pred koncem polčasa je na 27 jardih Tennesseejeve polovice igrišča Mahomes sam stekel proti levi strani, se izmuznil dvema igralce Titansov in spektakularno kar sam stekel v končno cono.

Poteza tekme, če ne celo končnice, je Chiefs popeljala v vodstvo z 21:17, potem ko so v prvem delu kar dvakrat zaostajali že za deset točk.

Titans so namreč tudi tokrat začeli hitro in povedli najprej z 10:0, nato pa še enkrat s 17:7. Več so igrali po zraku, kar se je ob tako dobri ekipi, kot so Chiefs, tudi pričakovalo. Prvi touvhdown za Titanse je dosegel Henry, drugega pa je po izjemno zamišljeni akciji Mika Vrabla dosegel kar član napadalne linije, Dennis Kelly.

A Chiefs se ponovno niso ustavili po zaostanku in se v drugi četrtini — ponovno močno približali in po dveh touchdownih naveze Mahomes — Tyreek Hill zaostajali le še za tri točke. V vodstvo so po slabih 30 minutah prišli z že omenjeno mojstrovino aktualnega MVP-ja lige, s tem pa momentum srečanja močno prenesli na svojo stran.

Drugi polčas, v katerem so Titans na obeh dosedanjih tekmah v končnici svoj tempo le še stopnjevali, pa tokrat niso imeli rešitve za razigrane Chiefse v napadu, ob tem pa niso našli odgovora na odlično t. i. run obrambo Steva Spagnuola.

Chiefs so namreč dosegli še dva touchdowna — najprej prek Damiena Williamsa, zadnjega, kar 60 jardov dolgo bombo, pa je Mahomes vrgel na Sammyja Watkinsa, s čimer so povedli že s 35:17. Titans so v zadnjih 8 minutah se poskušali in prek Anthonyja Firkserja znižali izid na 24:35.

Kaj drugega Titansom ni več uspelo, saj je obramba Chiefsov, vključno z aktivnim Chrisom Jonesom in neverjetnim Tyrannom Mathieujem, kljub vprašljivim potezam Andyja Reida vzdržala.

Chiefs se tako na prizorišče Super Bowla odpravljajo prvič po 50 letih. Se pa nekoliko prej v Super bowl vračajo San Francisco 49ers, ki so z izjemno obrambno predstavo in odlično igro po tleh deklasirali Green Bay Packers.

Prvo ime 49ersov je tekač Raheem Mostert, ki je pretekel neverjetnih 220 jardov, temu pa dodal štiri touchdowne — od tega tri že v prvem polčasu. Mostert, ki leta 2015 na naboru sploh ni bil izbran, se je za svoje mesto v ligi boril prek seznama igralcev, ki služi pri pripravi na nasprotnika, nato pa je leta 2016 prišel v 49erse, kjer je prav v finalu konference NFC prikazal svojo najboljšo partijo.

49ers so še enkrat več tekmo nadzirali z igro po tleh. Jimmy Garoppolo je namreč več ali manj služil le za predajanje žoge tekačem, saj je vknjižil izjemno skromne statistične podatke: osem poskusov podaj, od tega šest zaključenih in 77 jardov. Na drugi strani je bil statistično veliko uspešnejši Rodgers, a to ni zadostovalo za njegov drugi Super Bowl: 31/38, 310 jardov, dve podaji za touchdown in dve prestreženi podaji.

V obrambi so 49ers sicer stalno pritiskali na linijo Packersov in Rodgersa. Gostujoča ekipa si je namreč že v prvem delu skopala globoko luknjo, k čemur sta pripomogli dve izgubljeni žogi v napadu. Izid prvih 30 minut, v katerih smo videli povsem enosmerni promet, je kazal 27:0 v prid domačih.

Skromna je bila sicer tudi predstava obrambe Packersov, ki na razpoloženega Mosterta sploh ni imela odgovora. Skupno so 49ers po tleh osvojili kar 288 jardov, kar je bilo za nerazpoložene Packerse enostavno preveč.

V drugem delu so se Packers poskušali vrniti v igro. Po dveh zaporednih touchdownih Aarona Jonesa in Jacea Sternberga so se približali na 20:34, a so 49ers dosegli dovolj prvih poskusov ter s tem potrdili zmago, ki jih je v Super Bowl popeljala prvič po sezoni 2012, ko so takrat utrpeli poraz proti Baltimore Ravens.

Liga NFL, konferenčni finali
AFC:
Kansas City Chiefs — Tennessee Titans 35:24

NFC:
San Francisco 49ers — Green Bay Packers

Super Bowl:
3.2. ob 00:30 San Francisco 49ers – Kansas City Chiefs