Super Bowl: Dobrodošli v Miamiju!

NFL 28. Jan 202010:52 > 10:57
Getty Images

Uvodni večer tedna pred Super Bowlom tradicionalna pripada t. i. Opening Nightu, na katerem se obe ekipi, ki nastopata v Super Bowlu, predstavita tako medijem kot navijačem.

Kansas City Chiefs so pred gledalce, med katerimi je bilo tudi kar nekaj navijačev obeh ekip, stopili prvi. Zagotovo je bilo največ gneče pred odrom podajalca Chiefsov Patricka Mahomesa, ki je kljub ogromni medijski pozornosti povsem osredotočen na nedeljsko tekmo. “Res sem vesel, da smo se vrnili v finale konference AFC, vendar sem tokrat še bolj vesel. A naše delo ni končano. Moje vodilo ta tedn je predvsem, da bi zmagali v nedeljo. Da bi zmagali za našega trenerja Andyja Reida in za Kansas City. To me žene,” je med drugim dejal še vedno aktualni MVP lige, ki je naslov osvojil v lanski sezoni.

Močno se tekme, priprave in vsega, kar sodi k cirkusu Super Bowla, veseli tudi safety Tyrann Mathieu. 27-letnik, ki v letošnji sezoni kaže svoje najboljše predstave, je tokrat poudaril, da se vse zgodi z razlogom. “Vsekakor nisem tukaj zato, da bi delal analize, od kako nizko v življenju sem prišel, pa do zdaj. Res ne. Osredotočen sem samo na Super Bowl in San Francisco 49ers. Tekma je tako zahtevna, samo še stopnička nas loči od vrha in upam, da nam bo uspelo, zagotovo,” je dejal Honey Badger — vzdevek se je Mathieuja prijel še na fakulteti, kjer je imel ogromno težav z odvisnostjo in je leta 2013 izpustil celotno sezono. “Ne morem reči, da bomo preteklost pozabil, ampak vsekakor so me vse poti v življenju vodile sem. Med Super Bowlom tednom pa se bom poskušal kar najbolj zabavati, upam, da mi uspe posneti par dobrih slik,” je med drugim povedal Mathieu, ki je načel tudi vprašanje o tem, kje naj kariero nadaljuje dosedanji podajalec New Englanda Tom Brady: “Če bi bilo po moje, naj to ne bo v konferenci AFC.”

Ena iz zanimivejših lokacij je bila druščina pred odrom tight end Travisa Kelceja. “49 ers so v Super Bowlu zasluženo — tako kot mi. Sedaj ostaja vprašanje, kdo bo uspešnejši v nedeljo. Resnično si želim tega naslova, želi si ga Kansas,” je o svoji trenutno najmočnejši želji dejal Kelce, ki je izredno vesel, da se letos ne bo udeležil radijskih oddaj v okviru Super Bowl tedna: “Biti gost na različnih radijih je izjemno zabavno, vsakokrat sem se imel zelo dobro. Uživam v tem. Vendar naj povem, da sem letos izjemno vesel, da me tam ne bo v tej vlogi.” Travis ima sicer brata Jasona, ki pa je Super Bowl že osvojil — leta 2018 s Philadelphia Eagles. “Nisem ga vprašal za nasvet in vsekakor v primeru zmage vsekakor ne načrtujem podobne proslave kot jo je imel on. Vendar je zmaga Eaglesov vsekakor moj najljubši Super Bowl spomin,” je za Sportklub še dejal odlični tight end.

Po uri druženja s Chiefs so prišli na vrsto tudi San Francisco 49ers, med katerimi je s pozornostjo prednjačil podajalec Jimmy Garoppolo. Garoppolo se bo tokrat prvič preizkusil v vlogi prvega podajalca, saj je dva Super Bowla osvojil še z New England Patriots. “Seveda so stvari nekoliko drugačne,” je dejal Garoppolo, ki je v finalu konference NFC podal je osemkrat. Očitki o tem ga ne prizadanejo: “Vem, kaj je nekakšno mnenje v krogih lige. Vendar če nekaj pije vodo, potem se zmagovitega konja ne menja. Vsaj tako smo se zmenili za prejšnjo tekmo, kaj pa bo v nedeljo, boste morali še počakati. Dejstvo je, da me zanima le ekipni uspeh, zato mi je lastna statistika drugotnega pomena.

Garoppolo se je med drugim slikal tudi s španskimi oboževalkami, se pogovarjal z mlajšimi novinarji, za Sportklub pa se je dotaknil svojih italijanskih korenin. “Tako je, moji predniki izvirajo iz Italije. Kje točno, pa ne vem — mislim, da je babica iz severnega dela Italije, dedek pa iz južnega,” je na naše vprašanje o tem, iz kje točno prihajajo njegovi stari starši in podatek o tem, iz kje izhaja naša televizija, povedal Jimmy G. “Iz Slovenije na Super Bowl. To pa je zelo kul! Me zanima, kakšen je pa tvoj priimek,” je dodal Garoppolo, ki se mu je ob poskusu ponovitve priimek avtorice nekajkrat zataknil.

Zatikalo pa se ni Richardu Shermanu, ki je ponovno brez dlake na jeziku povedal nekaj krepkih na račun lige, ki je že nekajkrat izrazila željo, da bi ekipam dodala dodatno tekmo v rednem delu. “Vsekakor ni res, da je pretresov možganov vse manj. Zagotovo temu ni tako. Liga hoče dodati tekmo, s tem podaljšati našo sezono, nas prisiliti, da še bolj tvegamo z našimi telesi — in za kaj naj bi to storili? Za nekaj tisočakov več? Mislim, da ni vredno,” je dejal zloglasni Sherm, ki bo tudi tokrat glavno orožje Kyla Shanahana in Roberta Saleha v obrambi. “Vemo, da nas čaka težak obračun, zato vsakič želim dobro izkoristiti izkušnjo. Vem, da je lahko vsakič tvoj zadnji Super Bowl. Lahko torej, da nikoli več ne pridem na Super Bowl, zato bom to maksimalno izkoristil. Res je bilo zadnjih pet let kar pošteno dolgih,” je dodal Sherman.

Tokratni Opening Night je tako kot vse zaznamovala nedeljska tragedija v Calabasasu v Kaliforniji, kjer se je v nesreči s helikopterjem tragično ponesrečil Kobe Bryant, pri tem pa je preminula tudi njegova hči in še sedem ostalih, ki so bili na krovu. Liga NFL se je obeh Bryantov spomnila z minuto molka pred samim začetkom šova.

Medijske obveznosti se bodo sicer za vse igralce nadaljevale že v torek, ko bodo prav tako pred novinarje stopili člani obeh ekip.

NE POZABITE — tekmo leta v ZDA si lahko ogledate le na Sportklubu! V noči na nedeljo jo bosta z vami pospremila Uroš Valant in Marko Hrastar.