Super Bowl: Od pobiralca žog do glavnega trenerja

NFL 31. Jan 202010:25 > 10:31
Getty Images

Obstaja kar nekaj povezav med ekipo San Francisco 49ersov iz te sezone s tisto, ko so nazadnje osvojili Super Bowl — tistega pred 25 leti. Morda najzanimivejša vzporednica pa je kar Kyle Shanahan, glavni trener 49ersov.

Na Super Bowlu XXIX, na katerem so 49ers z zmago osvojili svoj peti naslov, je namreč Shanahan služil kot pobiralec žog, medtem ko je bil njegov oče Mike koordinator napada.

Tudi tisti Super Bowl je bil odigran v Miamiju — in ravno v Miamiju se bo Kyle v vlogi glavnega trenerja v Super Bowlu prvič preizkusil to nedeljo, ko mu bodo nasproti stali Kansas City Chiefs.

“Dobro se spomnim tiste tekme. Bil sem ob igrišču,” je na četrtkovi novinarski konferenci, sicer zadnji pred Super Bowlom, dejal Shanahan. “Spominjam se, da nikakor nisem smel prestopiti linije 30 jardov. Stal sem bolj zraven ostalih pomočnikov in vedno sem bil tisti fant, ki jim je mešal štrene in bolj vedno v napoto, ko so želeli napraviti kakšno dobro fotografijo. Spomnim se, da je vladalo mnenje, da naj se jim čim hitreje spravim s poti,” je pripovedoval Shanahan.

Zagotovo sem se počutil zelo dobro, da sem bil pri tako mladih letih že del take izkušnje. Da sem potem po tekmi smel oditi na igrišče, v garderobo in poskušati najti rokavice kateregakoli igralca, ki jih je morda pozabil, vse take stvari so mi kot najstniku pomenile ogromno. Vsi igralci so bili z menoj zelo prijazni in vesel sem, ko vidim, da sedaj moji fantje počno zelo podobno. Recimo zame je možnost, da s seboj v garderobo pripeljem svoja sinova in ob tem vidim, kako odlično se razumeta z igralci, izjemna priložnost, da tudi njima omogočim nekaj, kar sem sam v mladih letih izjemno cenil,” se je svoje prve izkušnje v Miamiju spominjal Shanahan.

Z očetom, ki se je nato preizkusil kot glavni trener Denver Broncosov in tam osvojil dva zaporedna Super Bowla, se o tem, da utegneta postati prvi dvojec oče—sin, ki bi osvojila Super Bowl, ne pogovarjata: “Take stvari izveš le zato, ker te nekdo o njih povpraša ali pa ti takšne informacije pošlje. O tem se nisva pogovarjala, vsekakor pa bi bilo to posebna izkušnja.”

Zmaga na Super Bowlu bi Shanahanu zacelila rane izpred treh let, ko je tedaj kot koordinator napada Atlante izgubil proti New Englandu. “Možnost zmage na Super Bowlu si predstavljam že od nekdaj, saj sem videl očeta. Ne vem, česa si lahko kot oboževalec ameriškega nogometa, v življenju še bolj želiš,” pred nedeljsko tekmo razmišlja 40-letni strateg Ninersov. Možnost za to, da se pridruži klubu eminentnih trenerjev, ki so osvojili Super Bowl, bo imel že v nedeljo — s to razliko, da mu tokrat nihče ne bo govoril, da naj se mu umakne s poti.