Blog: Tom Brady – osamljen na vrhu

NFL 8. Feb 201721:34 > 21:39
Getty Images

Z zmago na Super Bowlu LI je Tom Brady postal najuspešnejši podajalec vseh časov po osvojenih šampionskih prstanih - sedaj jih ima kar pet, kar pred tem ni uspelo še nikomur.

Getty Images

New England Patriots so sredi tretje četrtine še zaostajali z 3:28, nato pa dve minuti pred koncem tretje četrtine dosegli prvi touchdown na tekmi. Stephen Gostkowski je zgrešil dodatno točko, razlika pa je bila še vedno ogromna (28:9). Patriots so kmalu zatem sicer dosegli field goal, nato pa je sredi zadnje četrtine Matt Ryan po sacku Dont’a Hightowerja izgubil žogo. Patriots so do konca rednega dela dosegli še dva touchdowna, dve konverziji za dve točki in potem na prvi posesti žoge v podaljšku slavili s 34:28. 

Brady je od 62 poskusov zaključil 42x, podal za 466 jardov, dva touchdowna in vrgel eno prestreženo podajo. V prvem polčasu Patriots niso našli poti prek odlične obrambe Falconsov, nato pa v drugem delu uprizorili popolnoma drugačno igro. Tudi Brady je v drugem polčasu zaigral neprimerljivo bolje in povedel Patse iz -25 na 28:28. Z razliko od prvega polčasa je s svojimi točnimi in zanesljivimi podajami utrujal obrambo Atlante, ki je v zadnji četrtini popolnoma popustila.

Brady je postavil rekord uspešno zaključenih podaj (43), podanih jardov (466), števila podaj za touchdown (15), nastopih na Super Bowlu (7), zmag na Super Bowlu (5) in naslovov najkoristnejšega igralca (4). Obstaja močna teorija, da je Brady najboljši podajalec vseh časov, s čimer bi prehitel tudi svojega vzornika Joeja Montano, ki je imel v 80. letih možnost osvojiti štiri naslove Super Bowla.

Getty Images

Vse od Super Bowla XLIX pred dvema letoma pa do nedelje, se je odvijala saga Deflategate. Nedeljska zmaga jo je končno pokopala. A škandal s premalo napihjenimi žogami ni bil tisto, kar je gnalo Bradyja – to je bila njegova mama. Galynn Brady se namreč zadnjih 18 mesecev bori z resno bolezenijo, kar se je poznalo tudi na tem, da je v Houstonu prvič v sezoni 2016 videla igrati Patriotse kljub dejstvu, da so Pats začetek decembra gostovali v San Franciscu, od koder je Brady dejansko doma. “Mami ni bilo lahko. Moja družina je šla zadnjih nekaj mesecev čez tezžko obdobje življenja, ampak tako je v vsaki družini. Prestajala je zagotovo nekaj veliko hujšega kot pa jaz ali pa naša ekipa v nedeljo zvečer. V veliko pomoč mi je oče, pa moje tri sestre, ki so ji veliko pomagale v tem obdobju,” je dejal Brady.

Čeprav so se mediji trudili napihniti pomp okoli maščevanja Rogeru Goodellu in Deflategata, pa je bila Bradyjeva motivacija njegova družina. “Vsaka družina ima svoje težke čase. Zelo sem vesel, da je bila z mano in da sem lahko proslavljal z njo,” je dejal Brady, ki pa ni znan le po svojih dosežkih na igrišču, temveč tudi izven njega, kar so z različnimi zgodbami potrdili tudi njegovi soigralci. 

Eden teh je bil Rob Ninkovich, ki je za primer povedal zanimivo zgodbo iz lanske sezone. Nekega dne je pred treningom namreč Bradyju podaril kompliment o njegovi uri. Naslednji dan je v svoji omarici v garderobi našel paket, v katerem je bila identična ura tisti, ki jo je dan prej pohvalil. “Če bi bil kreten in bi za nas še vedno zmagoval tekme, ja seveda bi rekel, da je najboljši podajalec. A tudi izven igrišča je enkraten. Poleg tega nam omogoča, da zmagamo na vsaki tekmi, zato ga imamo še raje,” je povedal Ninkovich.

Getty Images

Kar je pri Bradyju še bolj impresivno, je dejstvo, da je pri 39 letih v boljši formi kot kadarkoli. “Naučim sem se ravnati s svojim telesom. Ko sem bil star 25, nisem pazil na prehrano, kar se je poznalo. Vsakič, ko sem vrgel žogo, me je zabolela rama. Zdaj, pri 39, me rama nikoli ne boli,” je Brady, ki je znan po svoji strogi, skorajda veganski dieti, povedal na ponedeljkovi tiskovni konferenci, kjer je prejel tudi težko pričakovano nagrado za najkoristnejšega igralca Super Bowla LI.

A poraja se vprašanje – je Brady pri 39 letih boljši podajalec kot pa pred 10 leti? “Z vsem spoštovanjem, mislim, da je povsem neupravičeno misliti, da je bil Tom v svoji karieri kadarkoli kaj drugega kot enostavno odličen soigralec, garač tako na igrišču kot v garderobi. Dal nam je vse, kar je možno dati – od znoja, krvi do solz,” je o svojem podajalcu povedal Bill Belichick.“Da bi zatrjevali, da se je prav letos trudil še bolj kot se ponavadi, je nepravično, celo žaljivo. Vseh 17 let je Tom kazal izjemno stopnjo tekmovalnosti — vsako sezono, dan, leto, vsak trening. Ni važno, ali je to v  mesecu aprilu, avgustu ali pa januarju – vsakič, ko stopi na igrišče, nam da vse, kar premore,” je dodal Belichick. 

Vendar Brady ni le izjemen podajalec, temveč tudi odličen prijatelj, tako pravijo soigralci. Pred dvema letoma je bil proglašen za najkoristnejšega igralca Super Bowla XLIX, kot nagrado pa prejel tovornjak, ki ga je podaril junaku zmage proti Seattlu v Phoenixu januarja 2015 Malcolmu Mitchellu.  Letos je želel avtomobil podaritit Jamesu Whitu (s 14 ujetimi žogami in tremi doseženimi touchdowni še en rekord Super Bowla LI), a letos to ne bo izvedljivo, saj liga za najkoristnejše igralce Super Bowla letos ne podarja avtomobilov. Skupaj ima Brady kar štiri naslove Super Bowl MVP-ja, s čimer je prehitel Montano, ki ima enega manj. 

Medtem ko Patriots proslavljajo peti naslov prvaka lige NFL v zgodovini franšize, Brady ne odhaja v pokoj.Za razliko od Peytona Manninga, ki se je poslovil po lanski zmagi na Super Bowlu 50, je Brady odločen, da bo igral vsaj še nekaj let. To lahko z optimizmom navdaja predvsem navijače Patriotsov, saj kljub prošnjam svoje žene, brazilskega supermodela Gisele Bündchen, ne bo še sklenil svoje kariere. “Žal mi je, ampak ne bom se še upokojil. Trenutno se preveč zabavam,” je v ponedeljkovem pogovoru za enega izmed ameriških radijev dejal Brady. In medtem ko ne le, da se ne bo upokojil, se Patriots nikakor ne nameravajo ustaviti pri petih Super Bowlih. Vse dokler imajo Bradyja, imajo možnost vsako leto dobiti Super Bowl, in v kolikor bo Brady na sceni res še pet let, imajo Patriots še toliko let možnost, da si ponovno podredijo ligo NFL. Lov na šesti naslov se namreč pri Billu Belichicku začenja kmalu …