Nekdanji uslužbenec klubu ukradel več kot 20 milijonov evrov

Ameriški nogomet 7. Dec 202313:33 0 komentarjev
Jacksonville Jaguars so edinstvena ekipa že zato, ker imajo na stadionu ob tribunah bazen; FOTO: Profimedia

Nov dan, nova bizarna zgodba iz krogov ameriškega nogometa. Nekdanji uslužbenec pri franšizi Jacksonville Jaguars naj bi po poročanju medijev čez lužo svojemu delodajalcu spretno kradel, skozi čas pa se je teh odtujenih sredstev nabralo za vrtoglavih 22 milijonov dolarjev (20,42 milijona evrov).

Amit Patel, nekdanji vodja finančnega načrtovanja in analiz pri ekipi lige NFL Jaguars na Floridi, je bil ta teden obtožen kraje več kot 20 milijonov evrov iz klubske blagajne.

Tat je ‘pridno’ odtujeval sredstva od leta 2019 pa vse do začetnih mesecev tega koledarskega leta. Patel je bil v sodnih dokumentih, vloženih ta teden na okrožnem sodišču v Jacksonvillu, spoznan za krivega pri tehnološki prevari in nezakonitih denarnih transakcij, poroča spletna stran The Athletic. Obtožen je bil, da je z nezakonito pridobljenim denarjem plačeval luksuzne ročne ure, potovanja z zasebnim letalom, drage avtomobile itd. K temu se vrnemo kasneje.

Napihoval je stroške

“Potrjujemo, da smo februarja prekinili pogodbo z osebo, navedeno v sodnih dokumentih. V zadnjih mesecih smo tesno sodelovali z FBI in uradnim državnim tožilcem, za kar se vsem lepo zahvaljujemo,” so sporočili s sedeža kluba.

Patel je delal v finančnem oddelku ekipe in je obtožen, da je za spletne prevare uporabil svoj nadzor nad klubskim programom virtualnih kreditnih kartic (VCC), ki naj bi ga zaposleni uporabljali za financiranje zakonitih poslovnih stroškov.

Poglejmo, kako je tako debela kraja sploh možna. Patel je vodilne v klubu vlekel za nos tako, da je pri sistemu za plačevanje ponavljajočih se klubskih stroškov, kot so kosila, letalske karte in prenočevanje podvojil transakcije ali pa jih umetno napihnil. Vnašal je fiktivna nakazila, ki so se klubu očitno še vedno zdela znosna, razliko pa prenakazoval na svoj račun.

Maskota moštva Jaguars, Jaxson de Ville; FOTO: Profimedia

Prihodke od te goljufive sheme je porabil za vplačevanje stav na spletu, nakup stanovanja v Ponte Vedra Beachu ter najem zasebnega letala zase in prijatelje, nabavil pa si je tudi novo različico osebnega vozila Tesla Model 3 in terensko vozilo znamke Nissan. Nekaj je vložil tudi v nakup kriptovalut.

Lahko zaključimo, da je uprava kluba lahko srečna, da “voluhar” ni imel dostopa do zaupnih podatkov o igralcih ali – še huje – učbenika akcij trenerjev (Playbook), ker bi jih verjetno za dober denar prodal konkurenčnim ekipam Jacksonvilla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!