O. J. Simpson končno svoboden človek

Ameriški nogomet 15. Dec 202112:24 > 14:22 1 komentar
Foto: Jeffrey T. Barnes - AP via Guliverimage

Nekdanjemu zvezdniku ameriškega nogometa in filmskemu igralcu O.J. Simpsonu se je v torek iztekla pogojna kazen in je zdaj popolnoma svoboden, poročajo tuje tiskovne agencije. O.J. Simpson je bil pogojno izpuščen leta 2017, potem ko je zaradi sodelovanja v oboroženem ropu in ugrabitvi leta 2007 devet let preživel v zaporu v Nevadi. Pred kratkim so ga kamere ujele na tribuni, ko je v živo spremljal tekmo svoje nekdanje ekipe Buffalo Bills.

Simpson, ki bo julija praznoval častitljivih 75 let, je eden izmed sedmih tekačev (položaj “running back”), ki so bili v dobi Super bowla izbrani kar kot prvi na naboru. Leta 1969 so njegovo ime poklicali v Buffalo Bills, kjer si je kruh služil osem sezon, za zadnji dve leti kariere pa se je preselil k San Francisco 49ers.

V ligo NFL je vdahnil pečat s 11.236 jardi po tleh, 61 “touchdowni”, poskrbel pa je tudi za zgodovinski dosežek, saj je kot prvi igralec na svojem položaju presegel magično mejo 2000 zbranih jardov v eni sami sezoni.

To je kasneje uspelo le še sedmim junakom, nazadnje lani tekaču Tennesseeja, Derricku Henryu. Leta 1985 se je priimek Simpson pojavil v hramu slavnih profesionalnega ameriškega nogometa, od koder ga kljub kontroverznim novicam nato nikoli niso izključili, ker tako velevajo pravila omenjene hiše v Cantonu (zvezna država Ohio).

Najvišja možna kazen

Simpson je bil leta 2008 obsojen na zaporno kazen od devetih do 33 let, ker je v Las Vegasu z oboroženimi kolegi vdrl v hotelsko sobo dveh zbiralcev športnih predmetov ter zahteval nazaj svoje spominke, saj naj bi mu ti pripadali.

Policija jih je aretirala, tožilstvo pa je nato krivdo naprtilo Simpsonu, medtem ko so njegovi sostorilci v zameno za nižjo kazen pričali proti njemu. Porota ga je spoznala za krivega, sodnik pa mu je po mnenju nekaterih izrekel močno pretirano kazen – 33 let zapora, kar je najvišja zagrožena kazen za oborožen rop in napad.

Odbor za pogojne izpuste mu je pot na prostost nato soglasno odobril julija 2017, 6. decembra letos pa mu je sklenil še predčasno zaključiti pogojno kazen, ki naj bi sicer trajala do 9. februarja 2022.

Je kriv ali ne?

O.J. Simpson je še zmeraj goreč navijač Buffala, na kar kažejo tudi njegovi vsakotedenski komentarji na družbenem omrežju Twitter (zgoraj), je bil poleg igralca ameriškega nogometa tudi filmski igralec, vendar pa je izven nogometnih krogov – v svetovnem merilu – “zaslovel” leta 1994, ko ga je policija preganjala po cestah Los Angelesa v neposrednem prenosu. Bežal je s kraja umora svoje soproge Nicole Brown in njenega novega fanta Ronalda Goldmana.

Obtožen je bil dvojnega umora, a je močna ekipa odvetnikov na sojenju leta 1995, ki je bilo deležno ogromne medijske pozornosti, dosegla njegovo oprostitev. Družini pokojnih sta ga nato tožili civilno ter zmagali, Simpson pa je moral zaradi več kot 33 milijonov dolarjev visoke odškodnine razglasiti osebni stečaj.

Še ena tema za kreganje o rasizmu

Sojenje je takrat močno razdelilo Američane. Nekateri, predvsem temnopolti, so verjeli v njegovo nedolžnost in ga videli kot žrtev rasizma, medtem ko so številni še danes prepričani, da je ušel zasluženi kazni. Sam je vedno vztrajal, da ni kriv umorov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje