Konec najdaljše serije brez naslova prvaka

Drugi športi 3. Nov 202113:26 > 13:34 0 komentarjev
Atlanta Braves
Thomas Shea / USA TODAY / Guliverimage

Atlanta Braves so četrtič v zgodovini franšize na vrhu lige MLB. Braves so tako po 16 neuspešnih nastopih v končnici vendarle prišli do želenega naslova. V šestih tekmah so bili boljši od Houston Astros, serijo so dobili z izidom 4:2, zadnjo tekmo pa s 7:0. V rednem delu so prvaki zmagali zgolj 88 tekem, a so v izločilnih bojih pokazali popolnoma drug obraz. S tem so postali šele druga ekipa v zgodovini lige, ki je v na poti do naslova izločila tri ekipe, ki so v rednem delu zmagale najmanj 95 tekem.

Sredi dolge sezone v ligi MLB je že izgledalo, da je pravega tekmovanja za Atlanto konec. Poškodoval se je namreč eden prvih zveznikov ekipe, Ronald Acuña mlajši. Pozitivno razmerje zmag in porazov so dosegli pozno, šele 6. avgusta in posledično so imeli najmanj zmag od vseh 10 ekip v končnici.

S tem so tudi utišali govorice, da športne ekipe, ki igrajo v Atlanti, v končnici zapravijo vodstvo. Po naslovu bo pozabljen debakel Atlante Falcons, ki so zapravili prednost 28:3 v Superbowlu proti New England Patriots. No, vsaj za nekaj časa. Ali pa lanski povratek Dodgers prav proti Braves, ko je moštvo iz Atlante že vodilo s 3:1 v zmagah, a nato so se zvezdniki iz mesta angelov veselili končnega zmagoslavja.

Serija gostujočih zmag se nadaljuje

MVP svetovne serije postal Jorge Soler, ki je kar trikrat odbil za homerun, ki je prinesel Atlanti vodstvo na tekmi. Tudi v odločilni 6. tekmi je prve točke prinesel prav Soler, ki je v tretjem inningu odbil homerun za tri točke. Od tistega trenutka so nadzor nad tekmo prevzeli gostje, ki so tekmo pripeljali mirno pripeljali do konca, na koncu so slavili z rezultatom 7:0.

Jorge Soler. Foto: Guliverimage

Prav tako se nadaljuje serija, ko je bil naslov osvojen na gostujočem igrišču. Letos je bilo že sedmo leto zapored (z izjemo lanskega, ki je bilo odigrano na nevtralnem terenu), ko je na naslov osvojila ekipa na gostovanju.

Joc Pederson je poskrbel za porast nošnje bisernih ogrlic. A njegovo ime ne izstopa zgolj zaradi tega. Postal je deveti igralec v zgodovini lige, ki je osvojil zaporedna naslova z različnima ekipama; lani z Dodgers, letos z Braves.

Atlanta je postalo 24. moštvo, ki je naslov osvojilo tako, da na odločilni tekmi ni dovolilo niti točke, prvič po letu 2005, ko je to uspelo Chicago White Sox prav proti Houston Astros. Tudi zadnji naslov, ki so ga Braves osvojili, so osvojili na prej omenjen način. Z zmago 1:0 proti Clevelandu. A podobnosti med letom 2021 in 2005 se ne končajo tu; poleg zaključka na istem stadionu, se je tudi zadnja akcija odvila na zelo identičen način. S podajo ‘shortstopa’ na prvo bazo.

Baseballa ni moč predvideti. Ali pač?

Legendarni komentator New York Yankees John Sterling je poznan tudi zaradi svojega citata, da se baseballa enostavno ne da napovedati. A vsako leto se najdejo izjeme.

Nekateri ljudje imajo očitno doma kristalno kroglo, s katero napovedujejo prihodnost. Bivši igralec Trevor Plouffe je že marca napovedal oba finalista, zmagovalca in koliko tekem bo potreboval zmagovalec.

Ljudje niso pozabili škandala Houstona

Zmagala je ekipa, za katero je navijala praktično celotna Amerika, izjema je zgolj zvezna država Teksas. Škandal iz leta 2017, leta ko so Astros osvojili edini naslov v franšizi, ljudje niso pozabili. Čeprav je bil to tretji nastop v finalu lige MLB v zadnjih petih letih, so zmagali zgolj enkrat. In tokrat se zdi, da nekateri ključni igralci, izpostaviti velja Carlosa Correo, vendarle zapuščajo ekipo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!