Jan Šubelj postal najmlajši slovenski velemojster

Drugi športi 16. Mar 202313:40 0 komentarjev
Jan Šubelj
Jan Šubelj. FOTO: Jan Šubelj/Facebook

Osemnajstletni Jan Šubelj je na evropskem prvenstvu v Vrnjački Banji v Srbiji že dva kroga pred koncem tekmovanja izpolnil še zadnji pogoj za naziv šahovskega velemojstra in postal najmlajši slovenski šahist s tem nazivom. Na volilnem občni zbor Šahovske zveze Slovenije (ŠZS), ki bo 25. marca, bo edini kandidat za predsednika ŠZS Dušan Mes.

Mes je bil že v tem mandatu podpredsednik ŠZS, je pa generalni direktor Slovenskih železnic, ki so tudi glavni sponzor ŠZS. Podpredsednica je bila Darja Kapš. Nekdanja šahistka je 23. septembra začasno prevzela vodenje zveze, ker je Milan Brglez, ko je kandidiral za predsednika Slovenije, odstopil z mesta predsednika ŠZS.

Na volitvah, ki bodo naslednjo soboto na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, sta nameravala za predsednika kandidirati še Božo Štucl in velemojster Adrian Mihalčišin, vendar sta odstopila od kandidature.

Na šahovskih polih pa je zablestel 18-letni Šubelj. V 9. krogu je na EP konec prejšnjega tedna s črnimi figurami remiziral z azerbajdžanskim velemojstrom Nijatom Abasovom ter po dobrem desetletju postal prvi slovenski velemojster.

“Moji cilji so še višji. Najprej bom moral čim bolj povečati rating. Pol točke mi je zmanjkalo za uvrstitev na svetovni pokal in želim si, da bom tam kmalu tekmoval. Na prvem mestu pa je sedaj matura na gimnaziji v Kamniku,” je dejal Šubelj.

Šahist iz Križa pri Komendi je kot 15-letnik prvič zaigral za člansko ekipo. Želi si, da bi kmalu v njej prevzel še večjo in pomembnejšo vlogo ter da bi kdaj v prihodnje premagal najboljšega šahista sveta, Norvežana Magnusa Carlsena. Njegov vzornik je sicer legendarni Američan Bobby Ficher.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!