Nekdanji trener Kristjana Čeha zavrača obtožbe: To je laž

Atletika 2. Avg 202112:22 > 12:41 6 komentarjev
Kristjan Čeh v objemu svoje izvoljenke Anne Marie Orel, atletinje iz Estonije, ki meče kladivo. Foto: Instagram

Nedeljski zapis dekleta slovenskega olimpijca Kristjana Čeha, ki je v soboto v Tokiu zasedel peto mesto, je močno odmeval v slovenskem športnem prostoru. Estonka Anna Maria Orel je nekdanjega trenerja Čeha Gorazda Rajherja in še eno osebo obtožila odvzema osnovnih pravic, tako kot človeku kot športnici, a Rajher vse skupaj odločno zanika.

“Po več mesecih tišine je čas, da se odzovem. Nikoli v življenju še nisem bila tako nadlegovana in podvržena grožnjam s strani dveh odraslih moških kot v zadnjih mesecih. Odvzete so mi bile osnovne pravice, tako kot človeku kot tudi športnici. Silili so me, da zapustim svojega fanta, kar seveda nisem storila, sem odrasla ženska in sama sprejemam odločitve, prepovedali so mi prihod na štadion in s svojim fantom nisem mogla trenirati,” je zapisala in dodala, da se je trener Rajher trudil na vso moč, da je vso trdo delo, ki ga je Kristjan vložil, želel pred Tokiem uničiti.

Čustven zapis Anna Marie Orel:

“Kristjan je trdo garal za vse, kar je dosegel in trener je poskušal storiti vse, da bi ga pred Tokio uničil. Najtežje je ljubljeno osebo opazovati v tako travmatični izkušnji, ko se je proti njemu obrnila lastna ekipa. Skoraj je zlomilo njega in mene,” je še zapisala Anna Maria.

Rajher: Vem, kaj so grožnje

Za komentar ostrih besed Orlove smo prosili tudi trenerja Rajherja, ki smo ga zmotili na dopustu. “Če me kličete zaradi Čeha, sem povedal vse,” je odločno poudaril Rajher, nato pa v naslednjih sekundah našega pogovora vendarle z nami spregovoril nekaj besed.

“O tem, o čemer se danes govori na dolgo in široko, lahko povem le to, da je to ena velika laž. Nikoli nisem posegal v osebnosti način življenja kateregakoli športnika. Sem pa mnenja, da je šport šport, zabava pa zabava. Če se gremo profesionalni šport, se ga pojdimo, če ne, pa ne. Če smo se želeli tega iti, se je tega potrebno iti na način, ki je v tem primeru potreben,” je dejal Rajher in odločno zanikal tudi omenjene grožnje in nadlegovanje.

Kristjan Čeh je zasedel končno peto mesto, kar je bilo manj od pričakovanj. Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Zahteval le stoodstotno odločnost

“Grožnje z moje strani? Morate vedeti, da sem bil policist 14 let in vem, kako je, če nekdo grozi in na kakšen način. Zakaj je to napisala, ne vem, vem pa, da se sam teh prijemov nisem posluževal, niti se jih nimam namena. Tudi tega nimam v sebi. Želim le stoodstotno odločnost na treningih in to sem tudi zahteval. Čisto nič drugega. Kot sem rekel, šport je šport in zahteva odpovedovanja in to ne malo. Onadva pa mene krivita, da ona ni uspelo. Bolje, da se ustavim, če ne, bo spet grmelo v Sloveniji. Stojim za svojim delom, trdno stojim za njim,” je nadaljeval.

Gorazd Rajher in Čeh sta po sporu nehala sodelovati v sredini junija. Foto: Osebni arhiv

Nastop Čeha ni želel komentirati, nato pa …

Za konec kratkega pogovora smo ga še vprašali, kako komentira Kristjanov sobotni nastop v Tokiu, kjer je slovenski orjak osvojil peto mesto. “Se bom vzdrževal komentarja, ni me bilo tam, na vse skupaj nisem imel vpliva. Čeh je delal tisto, kar je menil, da je zanj najbolje,” se je skoraj ustavil Rajher, nato pa po podvprašanju vseeno dodal: “Moj načrt je bil drugačen, zadeve bi se lotili drugače, priprave na samo tekmo bi bile drugačne. Če je to res, kar sem slišal, da je šel Kristjan pred Tokiem na dopust, ne vem, če je to res tisto, kar počne vrhunski športnik. Nimam nič proti dopustu, a takrat, ko je za to primeren čas.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje