Dokazala, da po 25. letu še ni za v staro šaro

Drugi športi 16. Sep 20228:59 0 komentarjev
Foto: Luca Agati/Guliverimage

Jekaterina Vedenejeva je sinoči na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Sofiji za Slovenijo dosegla zgodovinski uspeh. Izkušena Rusinja, ki od leta 2018 zastopa slovenske barve, je nov mejnik za ta šport pri nas dosegla v finalu s trakom, ko je za krono dolge kariere osvojila bronasto kolajno, pri 28 letih svoje prvo veliko odličje.

Na to kolajno Vedenejeve so v slovenskem taboru čakali že nekaj časa, tokrat pa ji je bila tudi igra tisočink naklonjena – z Izraelko Asyo Adi Katz sta prejeli isto oceno, vendar je kolajna pripadla slovenski ritmičarki zahvaljujoč njeni boljši izvedbi.

“Finali so se ravnokar končali. Nastopala sem s kiji in s trakom. Za menoj je zelo naporen dan, vendar sem zelo vesela, da ima Slovenija prvo medaljo s svetovnega prvenstva. Jutri imam prost dan oziroma dan za trening, v soboto pa tekmujem v finalu mnogoboja. Držite pesti,” je po uspešnem nastopu sinoči dejala presrečna Vedenejeva.

Resda se je kolajna letos napovedovala, saj je Vedenejeva to sezono uspešno zbirala odličja na svetovnih pokalih iz tekme v tekmo, na vseh je prišla do odličja, a je na avgustovskem evropskem prvenstvu na Bavarskem kljub temu ostala brez. Četrto mesto s kiji na EP je bil sicer nov mejnik za Slovenijo, a rana je ostala. Kot obliž na rano je na svetovnih igrah v ZDA osvojila bron s kiji, a tista tekma nima podobne veljave kot EP ali SP.

Zmaga nad stereotipi tega športa

V Sofiji se ji je le nasmehnila tudi sreča. “Uspelo nam je! To je kot zmaga za vse nas! Najpomembnejša zmaga pa je zame zmaga nad stereotipi tega športa. Vesela sem, da mi je uspelo vsem dokazati, da tudi po 25. letu lahko še kaj dosežeš v ritmiki. Hvala vsem za podporo,” pa je po uspehu kariere zapisala Vedenejeva prek Instagrama.

Vedenejeva si je preko kvalifikacij pritelovadila tudi nastop v sobotnem finalu mnogoboja. V točkovni zbir kvalifikacij od štirih štejejo tri najboljše ocene; v mnogoboju je bila najboljša trikratna svetovna prvakinja v Sofiji Italijanka Sofia Raffaeli (98,850 točke), Vedenejeva (93,100) je končala na šestem mestu.

V soboto se bodo ritmičarke borile tudi že za prve tri vstopnice na prihodnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!