Največji dosežek slovenske ritmične gimnastike na EP doslej

Gimnastika 18. Jun 202218:29 > 18:34
Jekaterina Vedenejeva. FOTO: Anže Malovrh/STA

Slovenska ritmičarka Jekaterina Vedenejeva, ki je na evropskem prvenstvu v Tel Avivu ena od favoritinj za kolajne v finalih po orodjih, je v današnjem finalu mnogoboja zasedla šesto mesto s 127,950 točke. To je najboljši slovenski dosežek na EP doslej. Zmagala je domačinka Daria Atamanov (136,900).

Atamanova je zmago slavila pred bolgarskima tekmicama; srebro je osvojila Borjana Kalejn (135,500 točke), bron pa Stiliana Nikolova (131,650).

Vedenejeva, ki je bila šesta že v kvalifikacijah mnogoboja, je tudi danes zasedla šesto mesto. Lani je Rusinja, ki zadnja leta za Slovenijo dosega mejnike tega športa, prvenstvo stare celine končala na 12. mestu, leta 2020 na 13., letos pa je ob odsotnosti ruskih in beloruskih tekmovalk prišla do najboljšega slovenskega mnogobojskega dosežka.

Težave zaradi izključene klimatske naprave

“Danes je bila zame izjemno težka tekma. V dvorani so izključili klimatsko napravo in sta bili vlaga ter vročina neznosni. Čeprav sem dosegla zgodovinski uspeh, so občutki po tekmi mešani, malo zaradi napake v sestavi s trakom, malo zaradi nekaterih nerazumljivih sodniških odločitev,” je po nastopu povedala Vedenejeva, ki se zaveda, da tekme še ni konec.

Izkušena ritmičarka, ki bo ta mesec dopolnila 28 let, si je na letošnjem prvenstvu zahvaljujoč uspešnim kvalifikacijam priborila kar pet finalov. Poleg današnjega boja za mnogobojsko krono se bo v nedeljo predstavila tudi v vseh štirih finalih s posameznimi rekviziti – z obročem, žogo, s kiji in trakom.

Čaka jo še en naporen dan

“Jutri me čaka še en naporen dan. Potrudila se bom po svojih najboljših močeh,” je obljubila najboljša slovenska ritmičarka.

Glede na to, da je to sezono Vedenejeva na vseh svetovnih pokalih prišla do kolajne, s trakom je celo slavila skupno zmago, ima vodstvo reprezentance upravičeno velika pričakovanja tudi za nedeljske finalne nastope, s katerimi se bo končalo prvenstvo v Izraelu.