Hamlin ostaja v kritičnem stanju, liga NFL pod drobnogledom

Ameriški nogomet 3. Jan 202322:00 0 komentarjev
Podajalec ekipe Bills Josh Allen in soigralci šokirani nad prizorom na igrišču, ko je njihov soigralec Damar Hamlin obležal nezavesten; FOTO: Guliverimage

V dneh, ko bi morala biti NFL sfera usmerjena le na to, kako se bo končal redni del sezone, kdo se bo kot zadnji uvrstil v končnico ter se boril za nastop v Super Bowlu, je igra na igrišču drugotnega pomena. Damar Hamlin se po naletu na Teeja Higginsa v prvi četrtini ponedeljkove tekme bolnišnici v Cincinnatiju še vedno bori za življenje.

Do zdaj smo posnetek videli že večkrat. Padec deluje grozljiv — še bolj grozljiv je izgledal prizor oživljanja Hamlina na igrišču, njegovih soigralcev in nasprotnikov v solzah. Grozljiva je bila tišina s strani lige NFL. Dolgih 71 minut so namreč potrebovali, da so tekmo po šokantnem padcu dokončno odpovedali.

“Zakaj so potrebovali tako dolgo?” je vprašanje, ki si ga zastavlja skoraj vsak igralec, gledalec, novinar in morda še kdo. Zakaj je liga potrebovala več kot eno uro, da so tekmo dokončno odpovedali. Seveda, liga NFL je korporacija neznanskih razsežnosti in za odpoved tekme je potreben več kot le en telefonski klic. A kljub temu je omenjen časovni razpon preveč za edino logično rešitev.

Kar še posebej bode v oči in ušesa, je sinočnje poročanje Joeja Bucka in Troyja Aikmana iz medijske hiše ESPN. Liga naj bi namreč potem, ko sta trenerja Sean McDermott in Zac Taylor svoje igralce poslala v garderobo, moštvoma namenila pet minut časa za ogrevanje in vrnitev fokusa nazaj na tekmo, je poročal Buck.

Najboljši opis stanja: nezaslišano!

Liga je tovrstna poročila na konferenčnem klicu okoli ene ure ponoči ovrgla, a vodilni na ESPN-u trdijo, da je bilo poročilo resnično.

Če je to res, ne bi bilo prvič, da bi NFL lagal ali prikrival svoje malomarne odločitve. Bržčas številni igralci danes razmišljajo, če je ligi NFL resnično mar za igralce — ljudi, ki resda živijo svoje sanje in za to vsak teden tvegajo sebe, svoja telesa, družine, svoje življenje.

Življenja ljudi, ki ligi s svojim igranjem in tveganjem prinašajo milijarde dolarjev zaslužka. Če ne prej, je to vprašanje sedaj jasno in na mestu. Hamlin je utrpel zastoj srca, v bolnišnico je bil prepeljan v kritičnem stanju, liga pa je želela nadaljevati z igro. Nezaslišano je najboljši približek opisu stanja, a tudi ta je za dano situacijo močno podcenjena.

Tekma med Cincinnati Bengals in Buffalo Bills bi morala biti tekma leta rednega dela. Ekipi se borita za čim boljšo pozicijo na lestvici pred začetkom končnice. Zmagovalec bi si utrl pot do drugega najboljšega izhodišča v konferenci AFC. A vse to je od 5:58 prve četrtine dalje v ozadju.

Vodstvo lige, gledamo vas

Kakšen bo epilog tekme, ni znano. Liga nima dosti časa, zato bo dvoboj verjetno označen kot odpovedan in ekipi bosta zaključili z odigrano tekmo manj. V torek so iz lige že sporočili, da se srečanje ta teden ne bo odvilo, hkrati pa zadnji teden rednega dela sezone ostaja nespremenjen.

Težko se je osredotočiti na tekme 18. kroga, ko se mlad fant v bolnišnici bori za preživetje. V takih trenutkih se tudi novinarji zavedamo, da so naše službe omogočene, ker obstajajo posamezniki, ki vsak teden za to dejansko tvegajo svoja življenja.

Vodstvo lige bo po ponedeljkovem dogajanju v Cincinnatiju vsekakor pod drobnogledom. Upamo, da bodo končno dokazali, da jim je za svoje igralce mar, medtem ko Damar Hamlin ostaja v mislih vseh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!