Jesenice odpihnile nenevarno Olimpijo

Drugi športi 5. Maj 202122:14 0 komentarjev
Jesenice se po visoki zmagi na Gorenjsko vračajo z vodstvom 2:1 v zmagah.

Tretjo tekmo finala državnega prvenstva so znova dobile Jesenice - v Tivoliju je bilo kar 4:0 za železarje - in v zmagah povedle z 2:1. V petek bodo imele v domači dvorani Podmežakla zaključni plošček za osvojitev 13. državne zvezdice v samostojni Sloveniji.

Olimpiji se je v domači dvorani Tivoli ponovila zgodba iz prve tekme, ko je več streljala od tekmeca, a tokrat niti enega ploščka ni spravila za hrbet Žana Usa. Ljubljančani so res streljali s slepimi naboji, na prste ene roke bi lahko prešteli njihove stoodstotne priložnosti. Na drugi strani so Jesenice z disciplinirano predstavo in odlično igro ob številčni premoči (sploh v prvi tretjini) v kratkem obdobju znova pobegnile na visoko, neulovljivo prednost in bodo v petek na Jesenicah imele prvo priložnost za osvojitev državnega naslova, prvega po sezoni 2017/18.

208 sekund za visoko prednost

Uvod v tekmo ni ponudil večjih priložnosti na obeh straneh. Večna tekmeca sta v prvih desetih minutah ponudila ogromno borbenosti, sodniških prekinitev igre je bilo zelo malo. Težave Olimpije so se začele v 13. minuti, ko je bil izključen izkušeni Aleš Mušič. Jeseničani so za zadetek z igralcem več potrebovali le devet sekund, ko je z modre črte streljal Erik Svetina, odbitek je v mrežo pospravil Sašo Rajsar.

Manj kot dve minuti kasneje so železarji podvojili prednost, ko je na kazensko klop za štiri minute pri domačih sedel Finec Jusso Pulli. Po odbitem ploščku se je po napaki ljubljanske obrambe sam pred vratarjem Paavom Hölsäjem znašel Svetina in ga z bekhendom premagal za 0:2. Olimpija se še ni pobrala po šoku, ko so Jeseničani udarili še tretjič. Po napaki ljubljanske obrambe je pred vrati do ploščka prišel Jaka Šturm, zadrsal okoli finskega vratarja, ki je že ležal na tleh, in podal pred prazen gol, kjer mreže ni bilo težko zatresti Saši Rajsarju za 0:3. Jesenice so podobno kot na prvi tekmi v prvi tretjini pokazale izjemno učinkovitost (trije zadetki ob treh ‘power-playih’), tokrat so za razliko od prejšnjega petka v prvem delu tudi več streljale od domačih (11:6).

V drugem delu malo pravih priložnosti

Druga tretjina ni prinesla spremembe izida. Ljubljančani so poizkusili stopnjevati ritem, a jim je borbenost železarjev to preprečila. Olimpija si je sicer pripravila lepi priložnosti na začetku, a sta bila strela Tadeja Čimžarja in Marca Oliviera Valleranda preslaba za jeseniškega vratarja Žana Usa. Zmaji so si v nadaljevanju privoščili dve izključitvi, kar je bila voda na mlin Jesenicam, ki so zapretile prek Jake Sodje in Andreja Hebarja, a plošček ni našel poti v mrežo. Zadnjo omembe vredno priložnost tega dela smo videli v 34. minuti, ko je bil pri Jesenicah izključen Patrik Rajsar, po strelu Anžeta Ropreta je Us pak odbil, le zunanji del mreže pa je zadel ljubljanski kapetan Žiga Pance. Olimpija je sicer v tem delu več streljala (10:6), a to zelenim ni pomagalo.

Olimpija brez častnega gola

Še manj užitka je hokejskim navdušencem prineslo zadnjih dvajset minut tekme. Olimpija je v 42. minuti prišla do nove številčne prednosti, a so streli njenih napadalcev leteli mimo vrat. Za Jesenice je v 46. minuti nevarno poizkušal Hebar, a se Hölsä ni pustil premagati. V 53. minuti je finski vratar še enkrat odlično posredoval po priložnosti Saše Rajsarja za hat-trick. Domači trener Raimo Summanen je slabih pet minut pred koncem iz vrat vzel vratarja Hölsäja, kar pa so gostje hitro kaznovali in po zadetku Gašperja Glaviča v prazno mrežo povedli kar s 4:0, kar je bil tudi končni izid.

FINALE DRŽAVNEGA PRVENSTVA

Olimpija – Jesenice 0:4 (0:3, 0:0, 0:1 ) 1:2
S. Rajsar 13., 16., Svetina 15., Glavič 56.

V odebeljenem tisku je izid v seriji. Igrajo na tri zmage.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!