Junaki, ki so pisali zgodovino – 30 let pozneje

Drugi športi 3. Avg 202210:26 0 komentarjev
Sadik Mujkić, Milan Janša, Jani Klemenčič, Denis Žvegel in Iztok Čop. Foto: Aleš Fevžer

Člana dvojca brez krmarja in trije člani četverca so se 30 let po prvih kolajnah za samostojno Slovenijo na simboličen način znova združili v udarnih čolnih.

V ponedeljek je minilo 30 let od trenutka, ko sta – dobro leto po slovenski osamosvojitvi – veslača Iztok Čop in Denis Žvegelj v dvojcu brez krmarja na igrah v Barceloni mladi državi priborila prvo samostojno olimpijsko kolajno ter s tem začela pisati novo poglavje v zgodovini slovenskega športa. Le dan zatem pa so svoj olimpijski nastop na tretjem mestu končali tudi člani četverca, v katerem so moči združili Jani Klemenčič, Milan Janša, Sašo Mirjanić in Sadik Mujkić.

Veslaška druščina se je ob tej priložnosti znova zbrala. Na Bledu, tam kjer so se kovale kolajne. Manjkal je le Sašo Mirjanić, ki je dobri dve leti po osvojeni kolajni umrl v prometni nesreči. Ob tej priložnosti ga je v četvercu zamenjal sin Uroš Mirjanič.

Izok Čop in Denis Žvegelj znova skupaj v čolnu. Foto; Aleš Fevžer
Jani Klemenčič je prinesel tudi dres iz Barcelone. Foto: Aleš Fevžer
Manjkal ni niti legendarni trener Miloš Janša (skrajno desno, ob Tomu Levovniku, Juretu Franku in Sadiku Mujkiću). Foto: Aleš Fevžer
Legendarni četverec, tokrat s sinom pokojnega Saša Mirjanića. Foto: Aleš Fevžer
Znova “doma”. Foto: Aleš Fevžer