Sara Tokić nadaljuje pot na olimpijskih kvalifikacijah

Drugi športi 16. Maj 202420:46 0 komentarjev
Sara Tokić
Foto: Guliverimage

Slovenska namiznoteniška igralka Sara Tokić še naprej uspešno nastopa v Sarajevu na olimpijskih kvalifikacijah. Slovenka se je po treh zmagah prebila v drugi del kvalifikacij za letošnje OI v Parizu.

Tokić je v prvem delu olimpijskih kvalifikacij po zmagi v prvem krogu skupine H, ko je bila s 4:2 (9, 4, -12, -9, -9, -12) boljša od Ukrajinke Margarite Pesocke, uspešno nadaljevala turnir.

V drugem krogu je s 4:0 (4, 5, 4, 7) ugnala Latvijko Sabino Musajevo, v tretjem krogu pa je s 4:2 (7, -11, -6, 7, 7, 11) na kolena spravila še Turkinjo Sibel Altinkaya. V svoji skupini je osvojila prvo mesto in bo igrala v drugem krogu olimpijskih kvalifikacij.

To pa ni uspelo Ani Tofant, ki je v prvem krogu izgubila proti Italijanki Giorgii Piccolin z 1:4 (-10, -7, -5, 8, -8), danes pa z 2:4 (-9, 9, 6, -12, -3, -7) še proti Hrvatici Hani Arapović.

Šele sedemnajstletna Tokić (281. na svetovni lestvici) je nase opozorila že prvi dan, ko je premagala 16 let starejšo Pesocko (75.), ki je v svoji bogati karieri med drugim osvojila dve srebrni in tri bronaste kolajne na evropskih prvenstvih.

Da njena zmaga ni bila naključje, je potrdila že danes dopoldne, ko je brez večjih težav ugnala dvajsetletno Musajevo, ki niti v enem trenutku ni ogrozila zmage slovenske državne prvakinje.

Ker je v drugi tekmi drugega kroga skupine H Pesocka s 4:0 (11, 10, 7, 8) premagala Altinkayo, je bilo jasno, da bo o napredovanju Tokić v izločilne boje odločala njena tekma s 30-letno Turkinjo, 104. na svetovni lestvici.

Za zanesljivo uvrstitev v drugi krog bi Slovenki zadoščala že dva osvojena niza, toda nečakinja nekoč najboljšega slovenskega namiznoteniškega igralca Bojana Tokića je izkušeno Turkinjo premagala.

“V zadnjem letu dni, kar nisem bila selektorica slovenske ženske reprezentance, je Sara predvsem postala bolj mirna, ves čas se je držala taktike, veliko boljše je tudi njeno delo nog in resnično si zasluži vse čestitke,” Vesna Ojsteršek, ki spet vodi slovensko žensko reprezentanco, ni skrivala navdušenja nad igrami Tokić.

S kom bo igrala Tokićeva v izločilnih bojih, bo znano šele pozno zvečer. V Pariz se bosta uvrstili finalistki drugega kroga olimpijskih kvalifikacij, ki finalnega obračuna ne bosta igrali, ter zmagovalka tekme za tretje mesto. Vse druge čaka še tretji krog tekmovanja, spet pa bosta na koncu nagrajeni le finalistki.

“Težko je reči, kakšne so Sarine možnosti v nadaljevanju kvalifikacij, toda na takšnem turnirju so izkušenejše igralke pod večjim stresom in morda je prav tu njena priložnost. Igrala bo lahko neobremenjeno in zakaj tega ne bi izkoristila v svojo korist. Veliko bo odvisno tudi od žreba, je pa tako, da slabih igralk ne bo več, toda če bo ohranila mirno glavo in če bo še naprej igrala tako dobro, se lahko marsikaj zgodi,” je dejala Ojsteršek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!