NFL: Prva velika menjava leta Stafforda pošilja v LA

Ameriški nogomet 31. Jan 20218:28 > 11:13 0 komentarjev
Matt Stafford
Dan Istitene, Getty Images Sport

V ligi NFL je vrhunec sezone na vrsti naslednjo nedeljo, a nekatere ekipe se že pripravljajo na naslednjo sezono.

Piše: Neža Pavčič

Detroit Lions in Los Angeles Rams sta se namreč dogovorila o menjavi dveh nekdanjih prvih izborov. Matt Stafford, podajalec Detroit Lions, se seli v Los Angeles Rams. Slednji so se v zameno za Stafforda v nasprotno smer poslali dva izbora v prvem krogu, izbor v tretjem krogu in dosedanjega prvega podajalca Jareda Goffa.

Dogovor je nov začetek za oba podajalca. Že pred tedni je iz Detroita odjeknila novica, da si želijo Lions nadaljevati brez Stafforda. Goffov status v Los Angelesu je bil negotov. Njegovo vlogo v moštvu je močno zamajala odločitev glavnega trenerja Sean McVaya, ki je v zadnji tekmi sezone in v prvem krogu končnice proti Seattle Seahawks v igro poslal njegovo rezervo Johna Wolforda. Na tekmi divizijskega vikenda proti Green Bay Packers je sicer Goff zaigral, a le zaradi dejstva, da se je tudi Wolford v vmesnem času poškodoval, kar je bila slaba tolažba.

Detroit Lions tako prejmejo Goffa, izbor v tretjem krogu nabora letos, leta 2022 in 2023 pa nabor v prvem krogu nabora. To je za Lions izjemno dobra kupčija, nekoliko manj pa za Rams. Prejeli bodo Stafforda, a hkrati v naslednjih treh letih ne bodo imeli izbora v prvem krogu nabora. Njihovega letošnjega so namreč poslali Jacksonvillu v menjavi za Jalena Ramseya, naslednji dve leti pa v Detroit.

Goff bo tako ponovno združil moči z novim generalnim menedžerjem Lionsov Bradom Holmesom. Goff in Holmes se dobro poznata, saj je bil prav Holmes tisti, ki je kot takratni generalni menedžer na naboru leta 2016, ko so Rams tudi nazadnje izbirali v prvem krogu nabora, izbral Goffa.

Rams bodo z menjavo osvobodili svoj proračun. Stafford ima do izteka svoje pogodbe še dve leti, vredni 43 milijonov dolarjev, ob tem pa bodo Lions izgubili 17,8 milijonov dolarjev. Lions bodo na svoja pleča prevzeli Goffovo štiriletno pogodbo, vredno dobrih 106 milijonov. Rams bodo ob tem izgubili 22,2 milijona dolarjev.

Lions so imeli poleg ponudbe Ramsov še vsaj šest drugih mamljivih ponudb, a jih je premamila kombinacija, ki so jo ponudili Rams. Za slednje je bolj izguba dveh prvih izborov na naslednjih dveh draftih močan udarec tudi izgubljen denar, t. i. dead cap space.

Kljub temu bosta oba igralca dobila nov začetek, za katerega je bilo znano, da ga želita oz potrebujeta. Kupčija sicer ne bo uradna do začetka novega ligaškega leta, ki se letos začne 17. marca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!