NFL: Super Bowl LV ali podajalska poslastica

Ameriški nogomet 1. Feb 20218:16 > 8:39 0 komentarjev
Super Bowl NFL
Mike Ehrmann/Getty Images

Prihodnjo nedeljo bo sezona lige NFL dobila svoj epilog. Tampa Bay Buccaneers in Kansas City Chiefs se bodo v sezoni, polni presenečenj, pomerili za trofejo Vinca Lombardija in naslov zmagovalca na Super Bowlu LV.

Piše: Neža Pavčič

Tako kot vsako leto, je Super Bowl poln zgodb. Tokrat jih vodita predvsem podajalca – 43-letni Tom Brady, verjetno najboljši vseh časov, in mladi, komaj 25-letni Patrick Mahomes. Slednji bo skušal postati šele prvi podajalec, ki bi v svojih prvih štirih letih v ligi osvojil dva Super Bowl prstana. Da bi prišel do tega, bodo Kansas City Chiefs morali premagati ekipo, ki jo vodi podajalec, kateremu je ta dosežek uspel kot zadnjemu.

Brady je z New England Patriots zmagal Super Bowl XXXVI v sezoni 2001, nato pa so Patriots slavili še v sezonah 2003 in 2004. Vse od Bradyja sta imela le še dva podajalca možnost, da ponovita njegov dosežek – Kurt Warner (s takratnimi St. Louis Rams) in Russell Wilson (Seattle Seahawks), a sta, zanimivo, oba v Super Bowlu klonila proti Patriotsom Bradyja.

Sedaj bo to možnost imel Mahomes, ki bo s Chiefs naskakoval ubranitev naslova prvakov. V primeru nedeljske zmage bi bili Chiefs tudi prva ekipa po Patriotsih (2003 in 2004), ki je uspela ubraniti naslov. Torej, Mahomes bo moral za to, da dohiti Bradyja, premagati ekipo, katere podajalec je 43-letnik. To pa prinaša širši pogled tega vidika Super Bowla. Bradyjev dosežek – šest zmag in skupno 10 udeležb na Super Bowlu – se zdi na prvi pogled neulovljivo. Zdi se, da ima še največ možnosti za to prav Mahomes, zato se nam bržčas obeta najboljši spopad podajalcev na Super Bowlu do sedaj.

A glavni trener Bruce Arians opozarja: “Na igrišču igra še 21 drugih igralcev, ne samo podajalca. Če bi bilo to tekmovanje v metanju žoge, bi najverjetneje zmagal Mahomes. A tu je ogromno ostalih dejavnikov in sezon in Tomov dosežek je zgodovinski. Vendar vsi vemo – če komu, bi to lahko uspelo Patricku.”

Vendar nevarnost Chiefsov leži še drugje kot le v podajalcu. Velja rek “izberi svoj strup”, saj te lahko razorožijo z vsakim elementom igre. S tekmo proti Buffalo Bills v konferenčnem finalu so končno zaprli usta tistim, ki so zmajevali z glavo in namigovali, da niso več prepričljivi. In to jim je uspelo kljub načetemu Mahomesu, ki je imel po poškodbi s pretresom možganov težave še s prstom na nogi.

Kljub temu so tudi Tampa Bay Buccaneers zelo samozavestni. Veliko so na samozavesti pridobili predvsem od 12. tedna, ko sta se ekipi tudi srečali v rednem delu sezone. Zmage so se takrat s 27:24 veselili Chiefs, a so se Buccaneers pobrali potem, ko so že zaostajali z 0:17.

#related-news_1

Veliko je k boljši igri pripomogla tudi igra v obrambi, kjer je cornerback Sean Murphy-Bunting zbral prestreženo podajo na zadnjih treh tekmah. Kljub poškodbam v secondaryju so se Buccaneers proti Packersom dobro znašli. Krasi jih še odlična obramba po tleh, pass rush, pa tudi obramba linija je v finalu konference NFC opravila svoje.

Kljub solidnima obrambama je moč obeh ekip v napadu in igri po zraku. Trener Kansasa Andy Reid slovi kot eden izmed najbolj napadalno in podajalno usmerjenih trenerjev v ligi. Na drugi strani ima Arians podoben ugled kot oboževalec napada po zraku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!