Ni ga čez mamin nadev za piščanca in raco

Anže Lanišek
Anže Lanišek. Foto: Aleš Fevžer

Ob krajšem prazničnem športnem zatišju smo se pomudili pri nekaterih slovenskih športnikih in športnicah ter jih povprašali, kako in s kom praznujejo božično-novoletne praznike. Odgovori so bili zelo podobni, naši nekdanji in zdajšnji asi so doma, v krogu družine, mize pa se šibijo pod dobrotami.

Dejan Zavec, nekdanji boksar:

“Božič in novo leto preživljam v krogu družine. Upam, da je takšna praksa tudi pri vseh ostalih. Vsak nekaj dobrega skuha in speče,” je povedal nekdanji boksarski šampion.

“Bom rekel, da sem eden tistih, ki zelo rad vidi napolnjeno mizo dobrot, še raje pa jih uživam, a s tem vendarle ne pretiravam,” pripomni Zavec, ki kot pravi Štajerec dobro ve, brez česa božično-novoletni prazniki enostavno ne bi bili pravi: “Kaj ne sme manjkati? Pijača!”

FOTO: Guliverimage

Tina Trstenjak, olimpijska zmagovalka v judu:

“Za božič bom z družino. Če kaj spečem? Ne, to je v domeni moje matere, jaz se lahko samo prepustim dobri hrani, pijači in dobri družbi. Rada imam tudi ostalo hrano, a najbolj pri srcu mi je meso,” je poseben del leta pri družini Trstenjak pokomentirala nosilka zlate kolajne z olimpijskih iger v Riu 2016.

foto: Guliverimage.

Anže Lanišek, smučarski skakalec:

“Božično-novoletne praznike preživim v ožjem družinskem krogu, največ se v kuhinji suka soproga Nastja, veliko k lepšemu večeru prispeva tudi moja mati. Ženske so tiste, ki v gospodinjstvu podpirajo tri vogale in so tiste, ki skrbijo za to, da se imamo lepo,” je praznični večer v okolici Mengša opisal priljubljeni ‘žaba’.

Kljub temu, da morajo skakalci vedno paziti na kilograme, si Anže v tem času leta lahko da duška: “Včasih mati na slavnostne večere pripravi raco, včasih piščanca. Samo meso je okusno, a nadev znotraj je res vrhunski. Včasih ga pripravi tudi žena.”

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Luka Janežič, slovenski rekorder v teku na 400 metrov:

“Božič vedno, brez pardona, poteka v krogu družine. Večerja, druženje, dobra hrana in pijača,” pojasnjuje hitri Ljubljančan in razkril še načrte za najdaljšo noč v letu: “Novo leto bom letos preživel pri bratu in njegovi ženi. Na obisk prideva z dekletom, vse skupaj bo bolj umirjeno. Vendarle sem v procesu vadbe, tako da si nekih ponočevanj ne morem privoščiti. Že na novega leta dan je na vrsti trening.”

Luka Janežič
FOTO: Peter Kastelic.

Maja Matevžič, nekdanja teniška igralka:

“Praznike preživljam družinsko in delovno. Malo na teniškem igrišču, zato ker je to del mojega vsakdana, si pa doma vzamem tudi veliko časa z otroki, ki imajo zdaj počitnice. Večji poudarek pri nas dajemo na božiču. Družina je v teh časih najbolj pomembna,” je povedala nekoč 38. igralka WTA lestvice in za konec dodala: “Za božični večer k nam pridejo babice in dedki, kuhamo in pečemo.”

FOTO: Getty Images