Peharc Sloveniji priplezal prvi finale v Moskvi

Drugi športi 19. Sep 202112:53 0 komentarjev
Anže Peharc

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi je znanih šest finalistov, ki se bodo zvečer pomerili za naslov svetovnega prvaka v disciplini balvani. V finalu bo imela svojega predstavnika tudi Slovenija. Anže Peharc se je v odločilni krog tekmovanja uvrstil s petim dosežkom. Peti je bil pred tem tudi v kvalifikacijah.

Štiriindvajsetletni Tržičan je bil letos v finalu na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju maja v Salt Lake Cityju, ko je bil peti.

Na lanskem evropskem prvenstvu, ki je bilo prav tako v Moskvi, je bil sedmi. Na stopničkah je bil pred dvema letoma na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Chongqingu na Kitajskem, ko je bil tretji. Na evropskem prvenstvu v balvanih leta 2017 v Münchnu si je priplezal bron.

Najboljši v polfinalu je bil branilec naslova balvanskega svetovnega prvaka iz Hachiojija leta 2019 Japonec Tomoa Narasaki s tremi vrhovi in tremi conami, drugi je bil Francoz Manuel Cornu, s prav tako tremi vrhovi in tremi conami, a z več poskusi.

Od tretjega do šestega mesta so se nato razvrstili tekmovalci, ki so vsi osvojili dva vrhova in tri cone, a z različnim številom poskusov. V finalu so še Japonec Kokoro Fujii, Nimrod Marcus iz Izraela, Peharc in domači predstavnik Aleksej Rubcov. Tretji polfinalni balvan je ostal nerešen.

Garnbretova v soboto predala dvojno krono

Slovenija je imela še dva polfinalista. Zan Lovenjak Sudar iz Libelič je svoj prvi veliki finale na tekmah najvišje ravni z enim vrhom in štirimi conami zgrešil na devetem mestu. Daleč od finala je bil na 16. mestu zgolj s tremi bonusi in brez osvojenega vrha prav tako Korošec iz Raven Gregor Vezonik, ki je pred tremi leti na SP v Innsbrucku osvojil bron.

Že v kvalifikacijah sta svoje nastope končala Matic Kotar (33.) ter lanski evropski prvak in svetovni podprvak iz leta 2014 Jernej Kruder (57.).

Olimpijska prvakinja iz Tokia Janja Garnbret, ki je Moskvo po zgodovinskem uspehu na olimpijskih igrah izpustila, je v soboto dvojno krono svetovne balvanske prvakinje iz 2018 in 2019 predala Američanki Natalii Grossman. Za najboljša slovenska balvanska dosežka v ženski konkurenci v Moskvi sta poskrbeli Lučka Rakovec na desetem in Vita Lukan na 15. mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!