Zlata Janja zaradi Tokia še vedno potoči kakšno solzo

Drugi športi 31. Avg 202115:54 > 16:15 0 komentarjev
Janja Garnbret
Janja Garnbret

Kranj bo konec tedna gostil prvo poolimpijsko plezalno tekmo svetovnega pokala, na kateri ne bo manjkala niti najboljša slovenska tekmovalka Janja Garnbret. Dobitnica zlate olimpijske kolajne priznava, da se ji je bilo po tekmi njenega življenja v Tokiu kar nekoliko težko znova vrniti v steno.

Prva olimpijska zmagovalka v zgodovini športnega plezanja Janja Garnbret se šele zdaj dobro zaveda, kako velik dosežek ji je uspel v Tokiu. Korošica ne skriva, da jo je najpomembnejša tekma njene športne kariere, za katero je zadnji dve leti trenirala po 40 ur na teden, povsem izčrpala.

Po prihodu z Japonske je rabila čas zase, zato je plezanje začasno postavila na stranski tir. Čeprav vrnitev v steno ni bila najlažja, saj se spopada tudi z iskanjem motivacije, pa ne dvomi, da bo tekmo svetovnega pokala v Kranju ta konec tedna pričakala pripravljena.

Janja, kako ste dobre tri tedne po osvojeni zlati olimpijski kolajni?

Predvsem sem vesela, a po drugi strani še vedno nespočita. Počasi se privajam na naziv olimpijske prvakinje. Ko imaš za sabo tako veliko tekmo, kot je bila olimpijska, si kar nekoliko izgubljen.

Ste tudi čustveno izpraznjeni?

Sem. Nikoli si nisem predstavljala, da bo tako. Nihče te ne pripravi na obdobje po olimpijskih igrah in kaj vse te čaka po njih. Kakšni so dnevi, tedni, meseci po tako velikem dosežku. Za ta cilj sem delala dve leti, dala svojo dušo in srce. Nisem si mislila, da bom tako fizično in psihično izčrpana. Sem oseba, ki ji motivacije nikoli ne zmanjka. Vedno sem motivirana, rada plezam in hočem biti boljša, zdaj pa si niti predstavljati nisem mogla, da bi šla plezati in da bi se naprezala.

Janja Garnbret se konec tedna znova vrača v plezalno steno.

Vas pomanjkanje motivacije skrbi?

Niti ne. V letošnji sezoni sem dosegla, kar sem želela. Vem, da ko bo na vrsti tekma, bom pripravljena. Moja glava bo na pravem mestu. Na nek način se bom morala naučiti, da moram tekmovati tudi na takšen način.

Ste potrebovali dolgo, da ste dojeli veličino dosežka v Tokiu?

Šele sedaj je prišlo za mano. Zdaj se je vse malo umirilo, a ko vidim kakšno fotografijo z olimpijske tekme, še vedno potočim solzo. Še včeraj sem jo. Prebudijo se tako dobri kot slabi občutki, a v celoti gledano, je bila to neverjetna izkušnja, ki jo je težko opisati. Še za nobeno preizkušnjo nisem tako garala kot prav za olimpijsko. Bila sem pripravljena, imela tudi kanček sreče, da se mi je vse poklopilo. Običajno sem po vsaki tekmi našla napake v svojih nastopih, na olimpijskih igrah pa mi je uspel popoln nastop. Ničesar ne bi spremenila, bilo je nepopisno.

Kaj ste počeli po vrnitvi z Japonske?

Ogromno je bilo sprejemov, zato za kaj drugega niti ni bilo časa. Dan ali dva sem si vseeno vzela zase, da sem se spočila in predelala v glavi, kaj se mi je zgodilo.

Višje od zlate olimpijske kolajne ne gre. Kakšni bodo vaši naslednji izzivi?

Dolgoročen cilj so naslednje olimpijske igre v Parizu, ki pa bodo prišle zelo hitro, saj so na sporedu že čez tri leta. Imam začrtane tudi druge cilje, ki pa jih še ne želim razkriti. Letos se ne želim več pretirano naprezati, čeprav tega ne znam.

Janja Garnbret, Lučka Rakovec
Foto: PZS

Se je bilo po premoru težko vrniti v steno?

Slaba dva tedna pravzaprav nisem nič plezala, saj za to niti ni bilo časa. Zdaj je za mano že nekaj treningov in mislim, da je bilo kar v redu. Nisem zaskrbljena. Če imaš glavo na pravem mestu, vrnitev ni težka.

Kako se znajdete v vlogi prvega obraza slovenskega plezanja?

Pravzaprav sem si za to kar sama kriva, a mi ne predstavlja prevelikega bremena. Da si na tekmah glavni favorit za zmago, pomeni, da ljudje verjamejo vate in da si enostavno najboljši. Za to je potrebno razdelati tudi misli v glavi.

Kaj vam pomeni, da se zaradi vas tudi mlajši rod tako zelo navdušuje nad plezanjem?

Za takšne stvari delaš. Sedaj se gradijo plezalni centri v Ljubljani, Kranju, Slovenj Gradcu, Prevaljah … Ko pride do tebe punčka in te gleda z veliki očmi ter si želi tvojega avtograma in fotografije, je to velika čast. Spomnim se, ko sem bila še otrok in sta bili moji vzornici Mina Markovič in Maja Vidmar. Ne morem verjeti, da sem zdaj jaz na njunem mestu. Vse se je zgodilo tako hitro.

Vam je hitrostno plezanje sedaj bolj pri srcu?

Je. Ko ujameš ritem in so tvoji časi vse boljši, disciplina postane zabavna. V kratkem se želim udeležiti hitrostne tekme, saj verjamem, da sem lahko še boljša. Pa tudi, da se zahvalim svojemu trenerju hitrostnega plezanja, ki mi je zelo pomagal.

V Kranju elita športnega plezanja

Dvorana Zlato polje v Kranju bo 3. in 4. septembra prizorišče 25. tekme svetovnega pokala v športnem plezanju. Na domači sceni bodo poleg Janje Garnbret nastopili tudi Lučka Rakovec, druga slovenska olimpijka Mia Krampl, Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi bodo po oprimkih na kranjski steni segali Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

Slovenski plezalci
Foto: Sportklub

Zaradi omejitev zaradi pandemije koronavirusa odpadle tekme svetovnega pokala na Kitajskem, bo kranjska tekma tudi nepričakovano finale letošnjega svetovnega pokala v težavnosti. V Kranju bo sicer nastopilo kar  152 plezalcev in plezalk iz 24 držav.

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!