Rusija proti izključitvi ruskih in beloruskih športnikov

Drugi športi 28. Feb 202218:16 0 komentarjev
FOTO: dpa/STA

Ruski olimpijski komite (ROC) je ostro kritiziral "priporočilo" Mednarodnega olimpijskega gibanja k izključitvi ruskih in beloruskih športnikov in uradnikov iz mednarodnih tekmovanj, so danes objavili ruski mediji.

“Današnja odločitev naših kolegov v Mednarodnem olimpijskem komiteju je po našem mnenju v nasprotju tako s pravili Moka in predvsem z olimpijsko listino, kot tudi z duhom olimpijskega gibanja, ki bi moralo združevati in ne deliti, še posebej, ko gre za športnike in enakopravnost udeležencev olimpijskega gibanja,” je sporočil predsednik ruskega olimpijskega komiteja Stanislav Pozdnjakov.

Člani izvršnega odbora Moka so pred tem zvezam članicam in nacionalnim komitejem priporočili izključitev ruskih in beloruskih športnikov in uradnih oseb teh dveh držav kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino. Belorusija velja za zaveznico Rusije.

Strogo braniti pravice in interese športnikov

V Moku so svojo odločitev utemeljili s tem, da številni ukrajinski športniki zaradi napada na svojo državo ne morejo več sodelovati na športnih tekmovanjih, Rusi in Belorusi pa bi to lahko nadaljevali.

Vendar nameravajo v ruskem olimpijskem komiteju “strogo braniti pravice in interese ruskih športnikov in našim nacionalnim športnim zvezam zagotoviti vso potrebno podporo za izpodbijanje diskriminatornih odločitev ustreznih mednarodnih športnih zvez,” je opozoril Pozdnjakov.

“Kot prvi korak menimo, da je treba poslati mednarodnim zvezam uradno poizvedbo za uradni odgovor o statusu ruskih športnikov in njihovih pravicah do udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, ker so mednarodne športne zveze tiste, ki imajo pooblastilo za priznanje statusa športnikov na mednarodnih tekmovanjih v ustreznem športu,” so sporočili iz ruskega olimpijskega komiteja, navaja spletna stran Russia Today.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!