Po odličnih polfinalih razočaranje za slovenska kajakaša

Drugi športi 30. Jul 202213:22 > 14:33 0 komentarjev
Foto: Nina Jelenc/KZS

Slovenska kajakašica Eva Terčelj je v finalu svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v nemškem Augsburgu zasedla osmo mesto. Za domačinko Ricardo Funk, ki je ubranila naslov, je svetovna prvakinja iz leta 2019 ob treh dotikih vratc zaostala 12,87 sekunde. Še dve mesti nižje je končal Peter Kauzer. Za Čehom Vitom Prindišem, ki je osvojil zlato, je z dotikoma dvojih vratc zaostal 13,12 sekunde.

V moški konkurenci je srebro osvojil Italijan Giovanni De Gennaro (+0,71), tretji je bil Francoz Boris Neveu, branilec naslova (+0,97). Prvi trije so nastop opravili brez kazenskih točk.

Peter Kauzer, svetovni prvak iz let 2009 in 2011, je imel velike težave že v drugih vratcih, kjer si je nabral velik zaostanek, ko se je komaj rešil pred prevračanjem. V nadaljevanju je imel še dva dotika in zasedel je zadnje mesto med finalisti.

Sanje, da bi osvojil svoj tretji naslov svetovnega prvaka, več jih je v zgodovini osvojil le legendarni Richard Fox, ki je bil prvak petkrat, so se končale že pri drugih vratih, ko je storil napako in že takrat vedel, da je kolajna splavala po vodi.

“Želel sem se odriniti od ograde, a mi je spodneslo čoln, izgubil sem ravnotežje in z glavo udaril v zid. Dobro, da sem imel čelado, če je ne bi imel, bi bil zdaj na šivanju. Vedel sem, da s to napako nimam več možnosti, napadal sem sicer še naprej, a napake so se le stopnjevale. Razočaran sem, svetovno prvenstvo se mi ni posrečilo. Samo ena dobra vožnja je bila premalo, da bi ga lahko ocenil drugače kot zelo slabo,” je bil kritičen Hrastničan, ki je lovil svojo četrto medaljo na svetovnih prvenstvih, poleg dveh zlatih leta 2011 in 2013 ima še bron iz leta 2017.

V boju na vse ali nič dobila nič

Eva Terčelj je pred tem zasedla osmo mesto. Za domačinko Ricardo Funk, ki je ubranila naslov, je svetovna prvakinja iz leta 2019 ob treh dotikih vratc zaostala 12,87 sekunde in končala kot osma. Srebro je osvojila Avstralka Jessica Fox (+1,31), bron pa druga Nemka Elena Lilik (+2,85).

Foto: Nina Jelenc/KZS

Tudi Terčeljeva ni dobro premagala drugih, protitočnih vrat, zaneslo jo je iz idealne smeri, izgubila je veliko časa, ki ga je poskušala nadoknaditi z napadalno vožnjo in tveganjem, kar pa se ni izšlo.

“Na tako težki progi, ki jemlje ogromno moči, sem lahko zadovoljna, da sem se uvrstila v finale. V njem pa na žalost nisem izkoristila lepe priložnosti. Po napaki na začetku sem šla na vse ali nič, razpletlo pa se je tako, kot se je,” je dejala Ljubljančanka.

Glede na izide dopoldanskega polfinala (Terčeljeva je bila 4., Kauzer celo najhitrejši) sta oba izkušena kajakaša zagotovo dosegla manj od pričakovanj.