Izjemen začetek, še boljše nadaljevanje: po srebru še zlato

Drugi športi 27. Jul 202213:06 > 14:18 0 komentarjev
Foto: Nina Jelenc

Za slovensko slalomsko reprezentanco v kajaku in kanuju na divjih vodah na svetovnem prvenstvu v Augsburgu je fantastičen prvi dan. Že v prvi disciplini je osvojila kolajno, to pa po zaslugi kajakašic, ki so na ekipni tekmi zasedle drugo mesto. Prehitele so jih le gostiteljice, Nemke. Blizu odličja je bila tudi ekipa kanuistk, ki ji je do kolajne zmanjkalo osem desetink sekunde. Povsem na vrh pa so skočili fantje kanuisti v postavi: Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič.

Za Slovenijo so med kajakašicami veslale Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar. Progo so prevozile brez napak, kazni ni bilo, za Nemkami so zaostale dve sekundi in 46 stotink. Bron so osvojile Poljakinje, ki so imele dodatek dveh sekund, za Slovenkami pa so zaostale štiri.

Za žensko kajakaško ekipo je to po letih 2010 (Tacen) in 2013 (Praga) tretja kolajna na svetovnih prvenstvih, skupno pa je bila to za Slovenijo že 41. kolajna na tekmovanju najboljših na svetu.

Foto: Nina Jelenc

Slovenke, četrte na lanskem prvenstvu v Bratislavi, kar pomeni, da so startale četrte od zadaj, so tekmo začele z dobrimi občutki. “Res sem ponosna na vse tri, saj smo prikazale vrhunsko vožnjo. Zaostale smo le za domačinkami, Nemkami. V moštvenih vožnjah mora najprej vsaka posamezno funkcionirati dobro. Toda že na treningih nam je šlo skupinsko dobro in to smo na tekmi zgolj pokazale,” je dejala Eva Terčelj, ki je edina, ki je sodelovala pri vseh treh ekipnih kolajnah.

“Obe Evi sta danes moje delo naredili zelo lahko. Bile smo uigrane že od začetka. Občutek je bil lahkoten, ni se bilo treba preveč truditi. Pred posamično tekmo je led prebit, zato grem lahko na start samozavestno. V čolnu sem se počutila dobro, jutri pa to le ponoviti,” je bila nasmejana Ajda Novak, članica ekipe, ki se je leta 2013 veselila bronaste kolajne v Pragi, tako da je v Augsburgu na stopničkah stala drugič v karieri.

Najmlajše od srebrne trojice pa je bila Eva Alina Hočevar: “Bilo je odlično, sploh ko vidiš, da se količki ne majejo. Morala sem kar malce pohiteti, da sem ju ujela nazaj. Tega si kot tretji lahko le želiš. Osredotočila sem se tudi na svojo vožnjo, da ne bi naredila napake. Že ob prihodu v cilj smo čutile, da bi vožnja lahko bila dovolj, saj so bile pred nami zgolj domačinke Nemke. Vse to mi pred kvalifikacijami posameznic daje dodatno energijo.” Zanjo je to prva kolajna s članskih velikih tekmovanj.

Foto: Nina Jelenc

Kanuisti še bolj žlahtni

Kot da bi srebrna kolajna kajakašic podžgala moško kanuistično ekipo. Olimpijski prvak Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so odpeljali brez napak in prišli do zlate kolajne. Skoraj tri sekunde je na drugem mestu zaostala Slovaška, tretje mesto je pripadlo Italiji (+5,16).

To je v samostojni Sloveniji 42. kolajna slovenskih kajakašev in kanuistov na svetovnih prvenstvih, sedma moška kanuistov v ekipni konkurenci in po letu 1993, ko so jo v Mezzani priborili Jože Vidmar, Boštjan Žitnik in Simon Hočevar, prva ekipna zlata.

Foto: Nina Jelenc

“Bil je že čas. Večkrat smo napadali ta naslov, bili nekajkrat blizu, zdaj pa nam je končno uspelo. Mislim, da povsem zasluženo,” je dejal Anže Berčič, tretji slovenski mož, ki za razliko od ekipnih v posamičnih tekmah nima veliko vrhunskih dosežkov, zdaj pa se bo lahko pohvalil, da ima v svoji zbirki naslov svetovnega prvaka.

“Od začetka smo se odlično ujeli. Že po prvih protitočnih vratcih nam je čoln stekel, na progi nismo imeli težav, ves čas smo napadali. Beni in Luka sta mi naredila veliko prostora, med seboj sta se dobro križala, kar je na tej progi zelo pomembno in mnogim ni uspelo. Jaz sem jima samo sledil in pazil, da ni bilo dotikov ali napak, izšlo se je,” je svoje naloge obrazložil Berčič.

Foto: Nina Jelenc

Ritem je ekipi dajal olimpijski prvak Savšek, z Božičem pa je pokazal veliko uigranost. Vožnja Slovencev je bila prava poezija, kar so priznavali tudi v drugih ekipah. “Ko smo prišli na cilj, smo vedeli, da smo dobro opravili nalogo, a zmage se še nismo mogli veseliti. Za nami je bilo nekaj odličnih reprezentanc, za katere smo vedeli, da lahko ponovijo našo vožnjo oziroma nastopijo še boljše. Predvsem Francozi so bili nevarni, bili v prvem delu celo hitrejši od nas, a tokrat je bil odločilen predvsem srednji del, ki je nam odlično uspel,” je dejal Luka Božič.

Tudi Benjamin Savšek je lahko v svojo bogato zbirko uspehov dodal še enega, ki mu je doslej manjkal: “Vesel sem, da smo se tako dobro ujeli. Odpeljali smo šolsko, čoln nam je tekel, mi smo samo poganjali. Danes smo vrhunsko opravili nalogo, lahko se malo poveselimo, toda jutri je nov dan in moramo naprej. Misli bomo hitro preusmerili na posamično tekmo oziroma kvalifikacije zanjo.”

Slovenski kajakaši v Augsburgu niso bili tako uspešni kot njihove kolegice. Po nesreči Martina Srebotnika, ki je že v zgornjem delu poškodoval čoln, je bilo nemogoče pričakovati vrhunsko uvrstitev, na koncu so kar s 110 kazenskimi sekundami zasedli 28. mesto. Peter Kauzer, Srabotnik in Vid Kuder Marušič so prehiteli le Ukrajino.

Do tretjega odličja za Slovenijo že prvi dan je le osem desetink zmanjkalo ekipi kanuistk. Poleg Eve Aline Hočevar, ki je imela danes dvojni program, sta bili v ekipi še Alja Kozorog in Lea Novak. Zmagala je Češka, druga je bila Nemčija, bron pa je pripadel Britankam. Slovenke so končale na nehvaležnem četrtem mestu.