Janja Garnbret razred zase na prvi tekmi sezone

Drugi športi 9. Apr 202219:52 > 20:41 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Janja Garnbret je mednarodno sezono tekmovanj najvišje ravni odprla s prepričljivo zmago. Olimpijska prvakinja je prevladovala v vseh krogih švicarske premiere svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani. Garnbret je v Meiringenu še tretjič zmagala, števec zmag v svetovnem pokalu pa je kot prva premaknila na številko 32.

Korošica je v Meiringenu vpisala svojo še 49. uvrstitev na oder za zmagovalke. Pri svojih 23 letih je zbrala 32 zmag v svetovnem pokalu v športnem plezanju, s čimer je izboljšala svoj prejšnji mejnik. Toliko zmag ni osvojil še nihče v svetovnem pokalu v športnem plezanju.

To je bila njena 14. zmaga v disciplini balvani, 18 jih ima v težavnosti.

Garnbret je bila edina Slovenka v današnjem polfinalu in finalu od sedmih Slovenk na startu petkovih kvalifikacij. Moški se bodo v polfinalu in finalu na tem prizorišču v Bernskem višavju merili v nedeljo. Med dvajseterico polfinalistov so tudi štirje Slovenci, in sicer Zan Lovenjak Sudar, Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder.

Edina rešila vse balvane

Zmaga Janje Garnbret ni imela napake, edina je rešila vseh trinajst balvanskih problemov, kolikor so jim jih pripravili postavljavci smeri.

“Današnja zmaga je bila privilegij. Pomeni mi res veliko, ker ni nobenega zagotovila, da zmagaš na vsaki tekmi. Vsaka tekma je zgodba zase. Če zmagaš na vseh tekmah v prejšnji sezoni, to še ne pomeni, da boš zmagal na vse tekmah v tej sezoni,” je po zmagi v prvi izjavi v neposrednem prenosu na Eurosportu dejala Korošica.

“Vsaka zmaga mi res veliko pomeni, zato je bilo tudi tako čustveno,” je še dodala.

Olimpijska prvakinja se je kot najboljša med vsemi udeleženkami kvalifikacij s petimi osvojenimi vrhovi balvanskih smeri v skupno desetih poskusih že v petek dopoldne pognala na mesto vodilne. Mesto vodilne je ubranila v polfinalu in ga v finalu ni več izpustila iz rok.

V polfinalu in finalu je edina osvojila vrhove vseh osmih balvanskih smeri, šest od teh v prvem poskusu.

Tudi v finalu brez konkurence

V finalu je že od začetka bila v premoči, preostale finalistke je niso mogle dohajati. Boj za drugo mesto je s tremi osvojenimi finalnimi vrhovi pripadel lanski zmagovalki seštevka svetovnega pokala v balvanih Američanki Natalii Grossman. Boj za tretje mesto pa je dobila domačinka Andrea Kümin, ki je v finalu osvojila le en vrh.

Letošnja sezona olimpijske prvakinje bo obarvana z manj tekmami. Po Meiringenu se je odločila, da bo izpustila naslednje štiri balvanske tekme v Seulu, Salt Lake Cityju in Brixenu, na tekme svetovnega pokala pa se bo vrnila junija, v Innsbrucku, kjer se bo začela sezona tekem v težavnostnem plezanju.

“Načrtujem, da bom v težavnosti tekmovala na vseh tekmah, vključno z evropskim prvenstvom, avgusta v Münchnu. To je tudi moj glavni cilj sezone,” je cilje sezone opisala slovenska šampionka. V njeni zbirki kolajn manjkata naslova evropske prvakinje, v težavnosti in balvanih.

Pogleduje že proti Parizu

Odločitev, da bo izpustila del balvanske sezone je sprejela izključno z mislijo na olimpijske igre leta 2024 v Parizu, kjer bo na sporedu nova olimpijska kombinacija balvani-težavnost. V Tokiu je slavila v kombinaciji hitrost-balvani-težavnost. Hitrost bo v Parizu samostojna disciplina. Olimpijske kvalifikacije za Pariz bodo na svetovnem prvenstvu v Bernu avgusta 2023.

“Z glavo sem na nek način že tam, Pariz bo hitro, treba je tudi pametno izbrati, na katerih tekmah tekmovati letos in na katerih naslednje leto. Ker hočem biti v Parizu res tista prava Janja, res 100-odstotno pripravljena in motivirana,” je svoj naslednji največji cilj razkrila Garnbret.

Leta 2019 je kot prva zmagala vse balvanske tekme v eni sezoni in ta izziv je odkljukala. “Želim pa si spet tekmovati celotno težavnostno sezono, ker jo nisem že dolgo časa,” napoveduje Garnbret, ki se odkrito spogleduje s še peto zmago v skupnem seštevku sezone svetovnega pokala v težavnosti.

Z novo lovoriko bi se z osvojenimi skupno desetimi naslovi v seštevkih sezone izenačila z rekorderko iz Francije Sandrine Levet.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!