Janja Garnbret in druščina z dodatno tekmo svetovnega pokala

Drugi športi 22. Dec 202115:33 0 komentarjev
Janja Garnbret, foto: Guliverimage.

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je danes objavila, da je v koledar tekem svetovnega pokala dodala tekmo na Kitajskem. Najboljša plezalka zadnjih let, Slovenka Janja Garnbret in ostali se bodo med 6. in 9. oktobrom 2022 merili v Chongqingu.

Format tekmovanja bo takšen kot na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024, kjer bosta za skupni seštevek upoštevana rezultata po posebnem točkovanju na balvanih ter v težavnosti, je sporočila IFSC. A ne z zmnožkom izidov v treh disciplinah, kot je bilo na olimpijskih igrah v Tokiu, temveč s seštevkom.

Na balvanih bo možnih 100 točk, po 25 na vsako od štirih smeri, v težavnosti pa bo prav tako možnih 100 točk za dosego vrha oz. 60. oprimka.

Zadnjih 30 oprimkov do vrha bo točkovno ovrednotenih. Zadnjih 15 od vrha šteje po pet točk, prejšnjih deset po dve, oprimki od 30-35 pa po eno točko. Če kdo od plezalcev ne bo prišel do 30. oprimka, ne bo prejel točk.

Janji Garnbret kaže odlično. Do vrha je kot edina prišla na prvih dveh balvanih. Foto: Guliverimages

Ta format bo tekmovalni prvenec doživel avgusta na evropskem prvenstvu v Münchnu, pri IFSC pa so ga razvijali v zadnjem letu in pol, predstavili pa 17. novembra letos, so še zapisali v izjavi za javnost. Sezona svetovnega pokala se bo sicer začela 1. aprila v Moskvi na balvanih in v hitrosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!