Pomembna novica za slovenski šport in Janjo Garnbret

Športno plezanje 9. Dec 202119:10 0 komentarjev
Janja Garnbret z zlato olimpijsko medaljo.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je po koncu tridnevne seje izvršnega odbora povedal, da bodo za sejo Moka februarja v Pekingu predlagali, da ostanejo športno plezanje, rolkanje in deskanje na valovih tudi v programu olimpijskih iger v Los Angelesu leta 2028.

To je pomembna novica tudi za slovenski šport, saj je na olimpijskih igrah v Tokih letos poleti prvo zlato olimpijsko medaljo v zgodovini športnega plezanja osvojila Korošica Janja Garnbret. Ta šport bo tudi na programu OI v Parizu leta 2024.

Bach je dejal, da so omenjeni trije športi pomembno prispevali, da so bile OI v Tokiu tako uspešne, tudi zaradi velikega zanimanja mladih. O dokončnem programu za igre v Los Angelesu bodo odločali pred zimskimi OI v Pekingu, ki bodo med 4. in 20. februarjem prihodnje leto.

Na zadnji seji IO pred OI v kitajski prestolnici pa moderni peteroboj po škandalu na igrah v Tokiu še ni dobil podpore in se mora še naprej bati za svoje mesto na OI v ZDA čez sedem let. Predvsem zaradi nasprotovanja mednarodne zveze in številnih športnikov, ki ne podpirajo zamenjavo konjeništva kot ene od petih disciplin. Bach je izpostavil, da je treba v tem športu tudi povečati varnost, znižati stroške in ga bolj približati javnosti.

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Vprašljivi sta usodi dveh športov

Vprašljivi sta še olimpijski usodi dveh športov oziroma mednarodnih zvez boksa in dviganja uteži. Boksarska zveza Aiba je bila na skupščini leta 2019 suspendirana. Po vmesnem poročilu komisije Moka so še vedno odprta tri vprašanja. Financiranje mora biti bolj pregledno in vzdržno. Mok želi doseči tudi spremembo sojenja, pa tudi vodenje zveze mora biti bolj pregledno.

“Če se zgodijo spremembe na teh področjih, potem bi Mok leta 2023 lahko sankcije proti Aibi umaknil,” je dejal Bach. Tudi dviganje uteži mora do OI v Parizu leta 2024 pri vodenju zveze upoštevati vsa navodila, ki jih je dala skupina Moka, ter ne sme zavlačevati z volitvami. Predvsem pa je v tem športu sporen doping in dolga zgodovina kršenja pravil na tem področju. Tu je bil po besedah Bacha narejeno najmanj sprememb.

Mok je tudi potrdil drese ruske hokejske olimpijske reprezentance za Peking, kjer bo branila naslov. Zaradi dopinških pregreh iz preteklosti ruski športniki na OI ne morajo nastopiti po rusko zastavo in z ruskimi obeležji. Nastopili bodo pod imenom ekipa Ruskega olimpijskega komiteja (ROK) v predtekmovalni skupini B, kjer bodo še Danska, Češka in Švica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!