Super Bowl LV: Chiefs še z boljšim napadom kot v sezoni 2019

Ameriški nogomet 3. Feb 20219:46 > 9:53 0 komentarjev

Dolgih in frustrirajočih pet desetletij je trajalo, da so se Kansas City Chiefs prebili na svoj tretji Super Bowl. Letos so na največji tekmi sezone že drugič zapored z napadom, ki utegne biti celo boljši od tistega iz sezone 2019.

Piše: Neža Pavčič

 

Drugo leto zapored imajo Chiefs najboljši napad v ligi. Zasluge za to gredo predvsem neverjetnim igram podajalca Patricka Mahomesa in odličnim napadalnim zamislim glavnega trenerja Andyja Reida in koordinatorja napada Erica Bienemyja. Še več, napad Chiefsov je celo tako dober, da jih večina obramb v ligi sploh ne uspe omejiti, kaj šele ustaviti — a vsaj omejiti jih bodo morali Tampa Bay Buccaneers, če se želijo v nedeljo okronati z naslovom prvaka Super Bowla LV.

Zakaj le omejiti — to vprašanje ima dokaj preprost odgovor. Napad Chiefsov je namreč zelo težko omejiti. Že v lanski sezoni so bili izjemno učinkoviti, a statistično so svoj napad leto kasneje še izboljšali. Razlog za uspeh napada je v spremembi miselnosti. Od dolgih, globokih žog, ki od vseh igralcev na igrišču zahtevajo več časa za sam razvoj, so se osredotočili predvsem na krajše podaje. S tem so našli šibke točki nasprotnih obramb, sami pa so pri premikanju proti končni coni še vedno učinkoviti, saj so strateško osvojili več novih prvih poskusov, hkrati pa je napadalna linija dopustila manj sackov Mahomesa. Zaradi tega je rejting podajalca Chiefsov zrasel, hkrati pa je izboljšal še odstotek zaključenih podaj.

Podoben napredek so Chiefs storili tudi pri igri po tleh. Damien Williams se je odločil, da bo sezono zaradi pandemije koronavirusa izpustil, zato je breme igre po tleh padlo predvsem na novinca Clyda Edwardsa-Helaira, ki se mu je sredi sezone pridružil še Le’Veon Bell. Prejšnjo sezono so bili v osvojenih jardih po tleh 23. v ligi, v povprečno osvojenih jardih na poskus teka pa 20. Letos so se izboljšali — sicer ne drastično, a s prevetreno zasedbo tekačev so napredovali na 16. mesto po osvojenih jardih v celotni ligi in 11. mesto po osvojenih jardih na poskus teka.

Vendar moč Kansas Cityja še vedno ostaja napad po zraku. In slednjega je izjemno težko ustaviti. A če bo Tampa želela v zrak dvigniti še drugo trofejo Vinca Lombardija v svoji zgodovini, bodo morali najti recept, pri tem pa ostaja prva naloga Bruca Ariansa in Todda Bowlesa omejiti napad Chiefsov po zraku. Lažje reči kot storiti. Če se Buccaneers posvetijo ustavitvi igre po zraku, bodo ponudili možnost Edwards-Helairu in tight endu Travisu Kelceju. V  primeru ustavljanja igre po tleh, bo Mahomes računal na Tyreeka Hilla in Mecola Hardmana. Oba sta izjemno hitra in se znajdeta tako s kratkimi podajami kot dolgimi bombami. Tudi Sammy Watkins in Demarcus Robinson utegneta biti nevarna, vendar bosta morala najprej še potrdiit svoj nastop na nedeljski tekmi. Watkins se ubada s poškodbo mečne mišice, Robinsona pa so v ponedeljek Chiefs uvrstili na t. i. Reserved/Covid-19 list zaradi tesnega stika z brivcem, za katerega se je po friziranju Robinsona izkazalo, da je okužen s koronavirusom.

Kako nevarni so lovilci Kansas Cityja, so igralci Tampe spoznali že v prvem medsebojnem srečanju. Hill in Kelce sta v 12. tednu skupaj zbrala 351 jardov in tri touchdowne. Odlično sta odigrala tudi v končnici, predvsem v finalu konference AFC. Kelce je ujel 13 podaj za 118 jardov in dva touchdowna, Hill pa je dodal devet ujetih žog za 172 jardov. S tem sta postala prva soigralca, ki sta v zaporednih tekmah končnice vsak zbrala vsaj 100 jardov.

 

Tako strokovni štab kot tudi igralci se zavedajo, kaj jih čaka v nedeljo. Arians je to izrazil že v ponedeljek. “Pri pripravi na Super Bowl seveda analiziraš vse, tudi prvo medsebojno tekmo in duele, ki smo jih imeli,” je dejal Arians. “Nisem najbolj navdušen, da se bomo pomerili proti Hillu, Kelceju in Mahomesu. To je za nas velik izziv, a verjamem, da mu bodo naši fantje kos,” je še dodal trener Buccaneersov.

Ob tem je dodal, da so kljub porazu in odlični statistiki Mahomesa — 37 zaključenih podaj, 464 jardov in tri podaje za touchdown — Bucs v prvi medsebojni tekmi pokazali tudi nekaj dobrih stvari. “Iz napak se učimo, na dobrih stvareh pa gradimo. Vemo, da smo posamezne dele tekme odigrali zelo dobro in iz tega bomo ciljali na napredek.

Svoje je o Hillu, Kelceju in celotnemu napadu po zraku pristavil še cornerback Sean Murphy-Buntling, ki je izpostavil njihov talent, hitrost in učinkovitost. “Kelce je odličen igralec,” je dejal Murphy-Buntling na torkovi virtualni novinarski konferenci. “Zelo je talentiran, pomaga pa mu odličen podajalec. Žoga velikokrat leti nanj, Kelce pa poskrbi za potezo več. Kot obrambni igralec lahko narediš veliko stvari, a potrebno bo igrati dober nogomet in dobro obrambo. Veliko bo odvisno od situacije, okoliščin in obrambne sheme. Mi gremo v tekmo pripravljeni ne glede na to, koga je potrebno kriti.

23-letni cornerback je nekaj besed namenil tudi Hillu. “Zelo je hiter. Resnično hiter. Za veliko igralcev, s katerimi še nisi igral, ne veš, kako se jim približati. Dejstvo, da smo ga letos že videli in vemo, česa je sposoben, nam bo zagotovo pomagalo. Po tisti tekmi vem, zakaj ga kličejo gepard.”

Zaradi tega bo glavna naloga Ariansa in Bowlesa skrb, da bo napad Chiefsov čim dlje na odsoten iz igrišča. S tem bi Tampa nadzorovala uro in posest žoge, s čimer bi lahko upočasnila visok tempo Kansas Cityja. Chiefs so namreč ekipa, ki rada začne hitro in eksplozivno — to so Bucsom dokazali že konec novembra, ko so hitro povedli s 17:0. Na ta način hitro utrudijo obrambne igralce, njihove načete noge pa nato težje upočasnijo iznajdljive in eksplozivne igralce kot je npr. Hill.

Nadzorovanje posesti žoge bi na tak način Buccaneersom in njihovi obrambi omogočilo, zadiha in si opomore — a to je veliko lažje reči kot storiti. A z mladim in eksplozivnim secondaryjem, v katerem se je v zadnjih treh tekmah odlično znašel tudi Murphy-Buntling s tremi zaporednimi prestreženimi podajami, jim utegne uspeti. Poleg tega so Bucs v finalu konference NFC odlično odigrali tudi na t. i. pass rushu, kjer sta blestela Jason Pierre-Paul in Shaquil Barrett. Skupaj sta zbrala pet sackov Aarona Rodgersa. Ob dejstvu, da bodo Chiefs zaradi poškodbe levega tackla Erica Fisherja na napadalni liniji oslabljeni, se lahko pritisk obrambe Bucsov izkaže kot težek, naporen in dolg dan za Mahomesa.

Chiefs bodo za zmago v nedeljo jasno računali na svoj napad po zraku. A tudi Buccaneers zaupajo svoji mladi obrambi. Naloga za nobeno ekipo ne bo lahka in zmagovalca je težko napovedati. Jasno pa je, da bo obračun obrambe Buccaneersov in napada Chiefsov eden izmed ključnih dvobojev, ki ga bo (najverjetneje) dobilo zmagovalno moštvo.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!