Super Bowl LV: Za prvaka okronana Tampa, Brady petič MVP

Ameriški nogomet 8. Feb 20218:06 > 8:09 0 komentarjev
Tom Brady
Patrick Smith/Getty Images

V Tampi so se v nebo izstrelili šampionski konfeti, tokrat so barvi sive in rdeče, v čast novim prvakom lige, Tampa Bay Buccanersom. Buccaneers so namreč na Super Bowlu LV premagali Kansas City Chiefs in so tako okronani za prvaka lige te nenavadne sezone lige NFL.

Konfeti so padli na ramena prve ekipe, ki je Super Bowl igrala na domačih tleh. Buccaneers so Super Bowl dobili prvič po sezoni 2002 — hkrati so prvič po 18 letih zmago v končnici dosegli s svojim novim podajalcem.

43-letni Tom Brady se je po 20 sezonah v New Englandu marca lani pridružil Tampa Bay Buccanersom, ki so se tokrat na svojem Raymond James Stadiumu zapisali kot prvaki. Brady je v 20 sezonah z New Englandom osvojil šest naslovov, a si je očitno želel nekaj novega — ne da bi to njegova dediščina potrebovala, a zapečatil jo je z odlično partijo. Zaključil je 21 izmed 29 poskusov podaje, 201 jardom in tremi podajami za touchdown. Izbran je bil za najkoristnejšega igralca tekme, kar si je prislužil že petič v karieri.

A Brady ni bil edini junak Buccaneersov. Zmaga Tampe je bila ekipna, še posebej dobro pa je odigrala obramba, ki je tekom celotnega srečanja nadlegovala podajalca Kansas City Chiefs Patricka Mahomesa. Divji pass rush, ki ga je vodil Shaq Barrett, Mahomesu ni omogočil razvoja igre. Buccaneers so bili izjemni tudi na črti, njihova glavna naloga pa je bila omejiti Tyreeka Hilla.

Mahomes se je v preteklih tednih ubadal s poškodbo stopala, a tokrat naj bi le-ta že bila preteklost. Super Bowl je končal s 26 zaključenimi podajami izmed 49 poskusov, 270 jardi in dvema prestreženima podajama. Prvič po 53 zaporednih tekmah z Mahomesom Chiefs niso našli končne cone, tekom celotne tekme pa niso našli ritma v napadu. Šele tik pred koncem tretje četrtine je namreč Mahomes presegele mejo 100 jardih, potem ko je večino srečanja preživel z namenom reševanja žepa. Žogo je nato le uspel spraviti do svojih lovilcev, ki pa je večinoma niso uspeli ujeti.

Za Chiefs (14-2) je bila to noč za pozabo. Ni se izšla obrambna taktika niti na trenutke res slaba igra. Chiefse so pokopale kazni, sploh v prvem polčasu, ko so jih zbrali osem in pri tem bili kaznovani za vsega skupaj 95 jardov. Buccaneers so jih nadigrali v vseh elementih igre.

Tekma se je sicer začela z dvema predajama žoge, po eno na vsaki strani. A Bucs so kmalu prešli v ritem, iz katerega se niso več vrnili. Po vodstvu Chiefsov s 3:0 je Tom Brady že v naslednji posesti žoge našel svojega najljubšega lovilca Roba Gronkowskega. S slednjim sta sanjski duo krojila že v New Englandu, sedaj pa se njuna kemija nadaljuje na Floridi. Gronk je zbral 67 jardov in dva touchdowna, enega pa je dodal še (nekdanji) Patriot Antonio Brown. Oba sta v Tampo prišla po lobiranju Bradyja, ki je vodstvo franšize prepričal, da sta potrebna za napad na vrh lige NFL. Gronkowski se je celo “odupokojil,” kar je po tekmi komentiral tudi sam. “Po tistem Super Bowlu LIII sem si rekel ‘Dovolj je, ne morem več. Vendar potem kar nekako šlo. Svoj pokoj sem poslal v pokoj,” je komentiral.

Ob vodstvu s 7:3 so imeli sicer Buccaneers možnost za povišanje vodstva. A Chiefs so nedvomno poskrbeli za svojo potezo tekme: Bucse so v treh poskusih ustavili na liniji dveh jardov. Vendar niti to ni poskrbelo za tako potrebno iskrico Chiefsov, ki so proti koncu polčasa vse bolj brzeli v prepad.

Chiefs so minuto pred koncem polčasa zaostanek zmanjšali na 6:14. Buccaneers so imeli še nekaj časa, a so Chiefs iz neznanega razloga jemali čas za odmor, s čimer so Buccaneersom dobesedno dopustili, da se pomaknejo po igrišču. Po kazni Tyranna Mathieuja v končni coni so se Buccaneers premaknili vse na en jard, po tem pa žoge ni bilo težko spraviti v končno cono. Brady je tam našel Browna, ki je tako po turbulentnem letu in pol postal Super Bowl prvak.

Poleg Gronkowskega in Browna je touchdown dosegel še tekač Leonard Fournette. Skupaj je Fournette v 16 poskusih pretekel 89 jardov in dosegel en touchdown. Vsi trije — Gronkowski, Brown in Fournette — so v Tampo prišli po Bradyju. Njihov namen je bil jasen: da bi osvojili Super Bowl in trojica je bržčas vedela, da bo z Bradyjem to lažje.

Kaj bo prinesla prihodnost, nihče od njih še ne ve. A vsekakor bodo Buccaneers najprej uživali v nekaj tednih sprostitve in zabave. Kljub temu je Gronwkoeski že namignil, da se bo v sezoni 2021 vrnil: “Nameravam se vrniti,” je dejal. Težko je verjeti, da bi se pridružil katerikoli drugi ekipi kot Tampi. “Mislim, da je ta dosežek eden izmed najbolj neverjetnih v zgodovini športa,” pa je uspeh Bradyja v prvi sezoni v Tampi komentiral Gronkowski. “Ne bi vedel, če je res najboljši, ampak se o njem zagotovo lahko diskutira. Priti v Tampo in organizacijo, ki je bila za uspeh pripravljena narediti vse in doseči to, kar je dosegel. Fantje tukaj so neverjetni. To je zame največji uspeh v karieri,” je svojo prvo sezono po vrnitvi v igralske vode opisal Gronkowski.

Na drugi strani je seveda iz Chiefsov vrelo razočaranje. Najbolj razočaran je bil obrmabni igralec Frank Clark. “Vemo, da so bile nekatere kazni na robu. Vendar ponavadi v takšnih tekmah sodniki pustijo igrati in ne vržejo zastavice za vsako malenkost,” je komentiral po tekmi. Tiho niso ostali niti nekateri drugi igralci, predvsem Tyrann Mathieu je bil po tekmi aktiven na Twitterju. Sredi tekme sta s Tomom Bradyjem v efektu nekoliko zapletla, kar je Mathieu komentiral po koncu tekme: “Rekel mi je nekaj, kar ne bom ponovil. Naj me novinarji vržejo pod avtobus, tako ali tako bom na koncu spet kriv jaz. A preverite, proti Tomu sem bil vedno spoštljiv in izkazal spoštovanje.” Tvit je Mathieu sicer že izbrisal.

“Ni se izšlo po naših željah. A vemo, da se bomo sem še vrnili,” je zapisal Mahomes.

Sezona lige NFL je tako zaključena. Čeprav je bila zanimiva, sploh po tem, ko še julija lani nismo vedeli, če se bo zaradi pandemije Covid-19 sploh odvila, pa smo lahko z izidom in 269 tekmami veseli. Ko bi se le v sezoni 2021 lahko na stadione vrnili tudi navijači …. to pa bo pokazal čas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!