Tina Trstenjak tretjič evropska prvakinja, Leškijevi bron

Drugi športi 17. Apr 202121:09 0 komentarjev
Twitter/Judo zveza Slovenije
Twitter/Judo zveza Slovenije

Tina Trstenjak je osvojila svoj tretji naslov evropske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov, uspeh je dopolnila Andreja Leški z bronasto kolajno v tej isti kategoriji.

Drugi dan članskega evropskega prvenstva v Lizboni je zadonela slovenska himna v čast Tini Trstenjak, ki je osvojila naslov evropske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov. To je njen že tretji naslov, prvega si je priborila leta 2016 v Kazan, drugega pa leta 2017 v Varšavi. Z uvrstitvijo kariere na evropskih prvenstvih je Andreja Leški dodala bronasto kolajno v svojo zbirko in tako priborila že tretjo slovensko kolajno v Lizboni. Sedmo mesto v kategoriji do 70 kilogramov osvojila Anka Pogačnik.

Tina Trstenjak je svoje nastope na evropskem prvenstvu otvorila z zmago nad Madžarko Varga. V tretji minuti si je z metom za wazari priborila točko prednosti in jo nekaj sekund pred iztekom rednega dela nadgradila s končnim prijemom v parterju v drugi wazari in ippon. V četrtfinalu je Tina premagala Ozdoba-Blach po tem, ko so Poljakinji prisodili tri kazni in si tako zagotovila četrto zmago v medsebojnih dvobojih. Nastop v finalu kategorije do 63 kilogramov si je priborila že s četrto zmago nad Nizozemko Vermeer, ko so tej prisodili tri kazni zaradi pasivnosti. Za zlato se je pomerila proti Rusinji Davydovi. V tretji minuti dvoboja je Tina povedla z metom za wazari in uspela točko prednosti zadržati do konca dvoboja.

Evropska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Tina Trstenjak je svoje občutke ob tretjem naslovu evropske prvakinje strnila takole: “Če bi bili priča slovenskemu finalu tukaj, bi bilo zelo dobro. Žal temu nismo bili priča. Midve z Andrejo sva že v Tel Avivu v finalu pokazali lep judo, kjer sva bile prvič v finalu na Grand Slamu dve Slovenki. Danes sem se počutila odlično, tako fizično kot tudi mentalno in že od prve borbe sem se dobro borila. Glede na to, da je po navadi moja prva borba precej slaba, je bila danes kar dobra in potem se je vse samo še stopnjevalo. Z Davydovo se dobro poznava, sva stari znanki s tatamijev. Pričakovala sem, kako se bo borila, presenetila me je s tem, da je bila danes precej močna in bolj neugodna kot po navadi. Dosegla sem nov mejnik v slovenskem judu, ker sem prva, ki je osvojila tri naslove evropske prvakinje. Pred tem tekmovanjem sem prišla sem bolj kot ne zato, da sem imela tekmo in se nisem obremenjevala z rezultatom, ampak je ta na koncu prišel sam.”

Twitter/Judo zveza Slovenije
Twitter/Judo zveza Slovenije

Andreja Leški se je v izločilnih dvobojih kategorije do 63 kilogramov pomerila s Srbkinjo Obradovic in jo v drugi minuti podaljška premagala z metom za wazari. V četrtfinalni borbi z Italijanko Centracchio si je Andreja v parterju s končnim prijemom priborila zmago z ipponom. Skozi celoten polfinalni dvoboj z Rusinjo Davydovo je Andreja vodila po prejetih kaznih, nato pa je Rusinja v zadnjih sekundah rednega dela povedla z wazarijem. V borbi za bronasto kolajno je Andreji nasproti na tatamiju stala Poljakinja Ozdoba-Blach, s katero se je do danes pomerila že trikrat in jo vedno premagala. S protinapadom si je v zadnji minuti rednega dela Andreja priborila ippon in bronasto kolajno. Današnje tretje mesto je najboljša Andrejina uvrstitev na članskih evropskih prvenstvih.

Ob najboljši uvrstitvi kariere na evropskih članskih prvenstvih je Andreja svoje misli strnila takole: “Kot prvi dve nosilki bi se s Tino lahko srečali v finalu, to bi bilo res fenomenalno in napisali bi še eno zgodovinsko zgodbo. Do tega žal ni prišlo, v polfinalu sem naredila napako, ki me je stala finala. Na srečo sem se potem izkazala v borbi za tretje mesto in končno posegla po kolajni na članskih evropskih prvenstvih, ki sem si jo že tako dolgo želela. To evropsko prvenstvo je moj vrhunec sezone, trenirala sem za to tekmovanje in uspelo mi je izboljšati svoj rezultat kariere na evropskih prvenstvih in poseči po kolajni, ki sem si jo želela. Namen se imam udeležiti še Grand Slama v Kazanu in svetovnega prvenstva v Budimpešti. To evropsko prvenstvo je moj vrhunec sezone, trenirala sem za to tekmovanje in uspelo mi je izboljšati svoj rezultat kariere na evropskih prvenstvih in poseči po kolajni, ki sem si jo želela. Namen se imam udeležiti še Grand Slama v Kazanu in svetovnega prvenstva v Budimpešti.”