Prva transspolna ženska z zmago na študentskem prvenstvu

Drugi športi 18. Mar 202216:58 > 17:383 komentarji
Foto: Icon Sportswire via AP Images (Rich von Biberstein/Icon Sportswire)

Na študentskem prvenstvu v plavanju se je na 500 jardov v prosti tehniki zmage razveselila tekmovalka univerze Pensilvanija, Lia Thomas. Gre za prvo transspolno žensko, ki je zmagala v okviru tekmovanj NCAA.

Thomas, ki zaključuje četrti letnik na Penn State Univerzi, se je na tekmovanje prijavila kot prva nosilka in status v plavalnem centru McAuley (Atlanta) potrdila z izidom sezone 4:33.32.

Naslov podprvakinje je pripadel Emmi Weyant (Virginia), ki je na razdalji 400 metrov mešano lani v Tokiu osvojila srebrno kolajno. Za Thomas je zaostala dobro sekundo in pol, poleg nje pa je do zadnjih 100 jardov zmagovalki sledila tudi Erica Sullivan (Teksas).

Thomas je glavna favoritinja tudi za današnjo preizkušnjo na 200 jardov prosto. In zakaj je to sploh novica? Lia je bila rojena kot moški in je kot taka tudi nastopala v prvem letniku Penn State Univerze, nato pa pred tremi leti pričela terapijo menjave hormonov.

Vključitev transspolnih plavalk/-cev v študentski šport in plavanje je v ZDA zadnjih nekaj mesecev pereča tema, ki je dvignila ogromno prahu, saj se nekateri ne strinjajo s tem, da Thomas lahko tekmuje z ostalimi dekleti.

Najbolj kontroverzna športnica v ZDA

Pred omenjenim plavalnim centrom univerze Georgia Tech se je tako zbralo nekaj protestnikov, kamere so na tribunah ujele napis “Rešite ženski šport”. Thomas je na to temo po zmagi povedala: “Vse skupaj skušam čim bolj ignorirati in se osredotočati le na svoje plavanje, zle misli pa potisniti ob stran.”

V soboto jo čaka še nastop na 100 metrov prosto, kjer je med desetimi glavnimi favoritinjami za končno zmago. Revija Sports Illustrated jo je lani že označila za “najbolj kontroverzno ameriško športnico“.

Komentari

Vaš komentar